PETI MESEC ISTRAGE AKCIDENTA KOD PIROTA Predistražni postupak Tužilaštva je u toku, enigma i dalje kako je došlo do izlivanja amonijaka
Foto: Tanjug/Foto: Aleksandar Iri

- Osnovno javno tužilaštvo u Pirotu pokrenulo je postupak radi utvrđivanja svih pravno-relevantnih činjenica i okolnosti koje su od uticaja za utvrđivanje odgovornosti i eventualno postojanje elemenata krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti iz člana 288. stav 2. u vezi člana 278. stav 5 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika. Još uvek nisu izvedene sve dokazne radnje i nisu okončana veštačenja. Nakon prikupljanja svih dokaza, doneće se javnotužilačka odluka - navela je u odgovoru rukovodilac OJT u Pirotu Marija Pešić, saznaje Blic.

JEZIVO PORODIČNO NASILJE NA ZVEZDARI Pijan tukao suprugu rukama i nogama, pa je čupao za kosu

Da podsetimo, beživotna tela dvojice vozača pronađena su nedaleko od mesta akcidenta: telo B. J. (74) iz pirotskog sela Sopot uočeno je u noći nesreće u njegovom vozilu kraj puta dok je leš turskog kamiondžije Tarika Pehlivana (55) otkriven tek sutradan, ispod podvožnjaka, u blizini pruge na ulazu u Pirot.

Kako je beogradski medij pisao, obdukcija je pokazala da ima nalaza koji ukazuju na trovanje amonijakom ali da li je to bio direktan uzrok smrti – zvanično još uvek nije saopšteno.

Meštanin Sopota B. J. je bio dugogodišnji kardiološki pacijent, a imao je i neurohirurške tegobe pa se posle nesreće spekulisalo da li je amonijak doveo do smrti ili njegova osnovna bolest.

Turski kamiondžija je, kako je utvrđeno obdukcijom, imao i veoma teške povrede usled pada sa visine pa se nagađalo da li je količina amonijaka u njegovom organizmu bila smrtonosna, odnosno da li je pre pada već udahnuo letalnu dozu, ili je pao sa nadvožnjaka bežeći od oblaka otrovnog gasa.

Iako sve ukazuje na to da su dvojica muškaraca život izgubili zbog trovanja amonijakom, nalaz obdukcije zvanično još uvek nije saopšten.

PETI MESEC ISTRAGE AKCIDENTA KOD PIROTA Predistražni postupak Tužilaštva je u toku, enigma i dalje kako je došlo do izlivanja amonijaka

Foto: Tanjug

 

 

Više od 50 ljudi zatražilo lekarsku pomoć

Kako su mediji već pisali, oblak otrovnog gasa koji je iscurio iz jedne od cisterni, nadvio se nad Sopotskim hanom ubrzo nakon iskliznuća vagona i zahvatio područje u blizini auto puta.

Vozači i putnici koji su se u tom trenutku iznenada našli u beličastoj magli, osetili su zdravstvene tegobe. Lekarsku pomoć zbog trovanja amonijakom zatražilo je više od 50 ljudi, koji su se kobne noći našli nedaleko od mesta iskliznuća cisterni, od kojih je njih 15 zbog težine i specifičnosti tegoba, bilo prebačeno u UKC Niš radi daljeg lečenja.

Među građanima koji su bili prebačeni u Niš, nalazilo se i troje dece. Svi pacijenti koji su bili u bolnici su posle oporavka pušteni kućama posle nekoliko dana, u zavisnosti od težine tegoba.

PETI MESEC ISTRAGE AKCIDENTA KOD PIROTA Predistražni postupak Tužilaštva je u toku, enigma i dalje kako je došlo do izlivanja amonijaka

Foto: Tanjug

 

Dani straha

Piroćanci su danima živeli u strahu da ne dođe do novog curenja amonijaka iz prevrnutih vagona. Grad Pirot je odmah proglasio vanrednu situaciju a na lice mesta MUP i Železnica su je uputili specijalizovane jedinice i službe za reagovanje u ovakvim situacijama.

Zahvaljujući reakciji svih službi, Štaba za vanredne situacije koji je odmah obavestio javnost o akcidentu, Sektora za vanredne situacije, vatrogasaca, Hitne pomoći koja je transportovala povređene u Niš, sprečene su neuporedivo ozbiljnije posledice ovog akcidenta. Sreća u nesreći je bila i to što se nesreća desila van naseljenog mesta.

PETI MESEC ISTRAGE AKCIDENTA KOD PIROTA Predistražni postupak Tužilaštva je u toku, enigma i dalje kako je došlo do izlivanja amonijaka

Foto Tanjug

 

Cisterna broj 13

Uklanjanje prevrnutih vagona počelo je kada je iz prevrnute cisterne iscureo sav amonijak. Prvo su odvezeni vagoni koji se nisu prevrnuli, pa je potom pretočen amonijak iz tri cisterne koje su iskliznule ali iz kojih nije bilo curenja.

Na kraju, 15. januara ove godine, uklonjena je i poslednja cisterna koja je nosila redni broj 13 iz koje je cureo amonijak. Pretakanje su vršili stručnjaci azotare iz Pančeva a prevrnuta cisterna je pod nadzorom policije upućena na ekspertizu.

Očekuje se da u ovoj godini počne najavljena rekonstrukcija pruge Niš-Dimitrovgrad.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA   

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading