ŠTA ZNAČI PRECRTAVANJE IMENA SA SPISKA ZA ODSTREL? Sudski veštak analizirao rukopis dečaka-ubice sa Vračara
Foto: Alo/Foto: Alo ilustracija M.J.

Profesor doktor Radoslav Svičević, sudski veštak iz oblasti grafoskopije, tumačio je rukopis dečaka (13) koji je počinio u školi "Vladislav Ribnikar". Dečak-ubica je, inače, napravio spisak žrtava mesec dana pre nego što je u školi ubio osmoro dece i portira.

Kako navodi Svičević, dečak se ponaša zdravorazumski i sa zadovoljstvom je pisao spisak žrtava. Imena i prezimena na spisku pisao je odvojenim slovima, a to govori da se uživeo u predstavu i zamišljao sam čin ubistva i reakciju društva.

Profesor Svičević napominje da se zbog njegovog kritičkog stava prema grafologiji, koji podrazumeva da je ona "spekulativno-pseudonaučna disciplina", može izjasniti samo o psihofizičkom stanju dečaka u vreme pisanja spiska žrtava.

Ispovest radnika firme u kojoj su se đaci sakrili nakon masovne pucnjave na Vračaru - Alo.rs

"Napominjem da se i ova moja analiza može uzeti sa rezervom, jer se konačni rukopis i potpis formiraju između 16. i 18. godine života, kao dokaz nečijeg identiteta, zbog čega su rukopis i potpis u forenzičkom smislu u rangu sa otiskom prsta, DNK profilom i spektrom boja dužice u oku. U vezi sa navedenim, koristeći fotografiju rukopisa dečaka, pažnju zaslužuju sledeće činjenice: precrtavanje navedenih imena njegovih drugova ukazuje na selektivni, analitički pristup odabiru žrtava po nekom kriterijumu koji je samo njemu bio poznat, a što svakako ide u prilog dobro očuvanog razuma", objasnio je profesor i dodao:

"Sledeća karakteristika ovog rukopisa jeste da su imena pisana odvojenim slovima, što ukazuje na uživljavanje u predstavu zamišljene situacije u vreme izvođenja krivičnog dela i reakcija društva makro i mikro socijalne sredine. Makro je škola, a mikro je širi društveni kontekst. Dok je to pisao, dečak je u svojoj glavi uređivao kako će da napravi neki haos, uznemiri situaciju, kako će se i on veličati kao junak, a što se sada potvrđuje, za mene uznemirujućom podrškom njegove generacije na sve to", zaključio je Svičević, prenose mediji.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading