"ŽELEO JE DA MAJKA ČUJE KRIKE NEVINIH ŽRTAVA" Stručnjaci progovorili o masovnom ubici sa Vračara, sve je uradio zbog ovoga
Foto: Alo/Foto: Alo ilustracija

Masovni ubica K.K. (13), koji je u sredu upao u Osnovnu školu "Vladislav Ribnikar" na Vračaru i ubio osmoro dece i školskog čuvara, rekao je da je hteo da pozove svoju majku pre nego što je počeo da ubija kako bi ona mogla da čuje krike nevinih žrtava!?

Stručnjaci, koji ne kriju da se do sada nikada nisu susreli sa ovakvim zločinom deteta od samo 13 godina, kažu da izvor svih problema potiče iz porodice i lošeg odnosa sa roditeljima, a prvenstveno sa majkom i da je upravo sve ovo uradio kako bi ga majka primetila.

Zakazala porodica

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević za Informer kaže da izjave maloletnog masovnog ubice ukazuju na to da je najverovatnije ovim činom hteo da privuče pažnju svoje majke.

- Možda je majka na neki način vršila pritisak na njega, postavljala mu uslove u vezi sa školom i ostalim aktivnostima, pa je ovim činom hteo da joj skrene pažnju i kaže: "Vidi me sad, da li sam dovoljno dobar i da li sada ispunjavam sve uslove?" Smatram da uvek sve potiče od roditelja i da je to slučaj i u ovom tragičnom događaju - napominje Stanojevićeva i dodaje:

- Činjenica je da sada popravke nema, ali čudno je to što roditelji nisu primetili tu patologiju kod svog deteta, a oni su visokoobrazovani i inteligentni ljudi. Morali su da vide čime se dete bavi u slobodno vreme, šta voli da radi, koja su mu interesovanja. Mislim da na neki način ipak može da se prepozna to kod deteta koje ima 13 godina.

Prema njenom mišljenju, roditelji su ti koji treba da se osećaju krivim za ono što je uradilo njihovo dete i da su oni odgovorni za njegove postupke.

- Ovo je primer da je opet zakazala porodica. Po mom mišljenju, njegov otac je zapravo ubica jer je maloletnom detetu omogućio pristup velikoj količini oružja i treninzima u streljani - napominje Vesna Stanojević.

Sa njom je saglasan i psihijatar Jovan Marić, koji navodi da je vrlo verovatno da se iza ovako velikog zločina krije neki konflikt sa majkom, pogotovo ako se zna da je on većinom ubio devojčice i želeo da pre krvavog pira pozove svoju majku.

Vuletić: Sve kreće iz porodice

Sociolog Vladimir Vuletić ističe da, kod svih tragičnih slučajeva, ljude usmeravaju odnosi u porodici.

- Ono što se dešava u svakoj porodici jako je važno. U sređenim porodicama vrlo su male šanse da se ovako nešto desi, dok se gotovo po pravilu dešava u onim devijantnim i disfunkcionalnim. To, naravno, nije jedini razlog za ovakav zločin, ali jedan od razloga su ti loši odnosi - kaže Vuletić.


- Sad još ne znamo sve detalje ove tragedije, ali iz onoga što se može čuti vrlo je verovatno da iza svega stoje nekakvi loši i nerešeni odnosi sa majkom, koje su možda još podstakla i neka loša iskustva sa devojkama ili možda čak i neprijatna. Čak se pominje i da su mu roditelji bili razdvojeni i da je on uglavnom živeo sa ocem, a u tom uzrastu je važno da dete bude sa majkom. Od majke se uče emocije i vrlo je važno da dete bude uz nju, jer je njena uloga značajna u formiranju čoveka kao emotivnog bića - ističe Marić.

Majke su model deci

Sigurna i brižna majka, kako kaže Marić, predstavlja osnovu zdravog dečjeg razvoja i tako postaje dobar model svom detetu.

- Zato je važno i apelujem na majke koje imaju sinove da je vrlo važno kakav će njihov odnos biti i da ga treba pažljivo održavati - objašnjava Marić.

Podsetimo, K.K. je prvo pucao u obezbeđenje, a zatim je upao na čas istorije, gde je usmrtio osmoro đaka, sedam devojčica i jednog dečaka, dok je šestoro dece ranio, kao i nastavnicu istorije. Potom je sam pozvao policiju iz školskog dvorišta, predstavio se imenom i prezimenom, rekao šta je uradio i tražio da ga privedu.

"UGLEDNI OTAC IMA ORUŽJA ČETU DA NAORUŽA" Građani zahtevaju veće kazne i strože zakone

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading