Čume nije došao da svedoči o prvoj otmici Zemunskog klana i Novaku Stevaniću
Foto: Alo/Masanori Jošida

Suđenje za razbojništvo iz 1997. tokom koga su članovi zemunskog klana uzeli 4, 5 kilograma zlata i oteli studenta Novaka Stevanića (22), koji se ubzo potom ubio, danas nije održano zbog sprečenosti sudije, a naredni pretres će biti naknadno zakazan.

SUĐENJE NARKO-BOSU U ''SPECIJALI'' Supruga ubijenog Milana Milovca Cigle svedočila u predmetu ''Šarić''

Buha je ranije ispitan u istrazi, ali se odbrana nije saglasila sa čitanjem njegovog iskaza već je tražila da svedoči neposredo pred sudom.

U ovom postupku optuženi su policajac u penziji Milan Radukić, pripadnik Žandarmerije Saša Đajić, kao i nekadašnji pripadnici zemunskog klana Nikola Bajić i Goran Ristić.

„Zemunci“ se terete da su prerušeni u policajce oteli Novaka Stevanića na ulici, a onda ga držali u podrumu i mučili sve dok im nije otkrio gde njegovi roditelji drže sef. 

Čume nije došao da svedoči o prvoj otmici Zemunskog klana i Novaku Stevaniću

Novak Stevanić/Privatna arhiva

 

Dejan Milenković Bagzi je svedočio na prethodnom pretresu i rekao da o otmici nema direktna saznanja, ali da mu je poznato da su vođe zemunskog klana Dušan i Kum u stanu porodice Stavanić našle sef sa dosta novca i zlatnog nakita.

''Dušan i Kum su dolazili kod mene i Ljubiše Buhe Čumeta u kafić „Kotobanja“ u Surčinu posle tog događaja. Žalili su se da nisu mogli da otvore sef jer je bio specifičan. Nije bio standardni u zidu, već u podu, u parketu. Imali su muke da uzmu plen, pa su ga na kraju isekli brusilicom. U njemu su našli dosta novca i  zlatnog nakita. Bojali su se da su ostavili otiske u tom stanu'', ispričao je Milenković i rekao da je prošlo dosta vremena i da ne može da se seti svih detalja, ali je potvrdio da mu je Dušan posle tog događaja poklonio jedan zlatan sat.

Čume nije došao da svedoči o prvoj otmici Zemunskog klana i Novaku Stevaniću

Foto: privatna arhiva

 

 

''Dušan i Kum su u to vreme „radili“ drogu. Dušan je dobijao i vredne predmete umesto novca, tako da ne znam da li taj sat ptiče iz te otmice. Bajić je bio tada sa Dušanom i Kumom, dok je Radukić bio zadužen da ih štiti zajedno sa policajcem Zoranom Vukojevićem Vukom, Dušanovim kumom. Radukić i Vukojević su imali policijske značke i stavljali su rotaciona svetla na automobil kojim su ih vozili. Ne znam šta su uradili sa novcem i nakitom iz te otmice, ali se sećam da su imali iznajmljene stanove u koje su odnosili plen. Otmica je bila pre formiranja zemunskog klana i sećam se da je Dušanu neko javio da je u tom stanu pronađen njegov otisak. Mislim da mu je Radukić to dojavio'', izjavio je Milenković ranije u istrazi.

''Dušan i Kum su u početku radili sa Bajićem i Riletom iz Batajnice.  U to vreme nisu bili toliko jaki da bi koristili hangar Državne bezbednosti. Od policajaca su imali samo Radukića i Vukojevića. Često su od Čumeta tražili pomoć, jer su Milorada Bracanovića upoznali tek posle 5. oktobra 2000. godine. Imali su više vozila, koja su otimali ako im neko ne plati „robu“, rekao je Milenković tokom istrage o ovom slučaju.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA  

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading