NJENA SUDBINA JE ALARM ZA CELU SRBIJU KOJA TRAŽI ODGOVOR NA PITANJE Šta dosad znamo o slučaju Male Lane
Foto: Alo/Foto: Alo ilustracija M.J.

Šta dosad znamo o slučaju zatočene devojčice sa Zvezdare?

Kako je otkrivena devojčica?

Skoro pa slučajno.

 

Jeziv slučaj zlostavljanja deteta otkriven je kada je Beograđanka I. L. prijavila policijskoj stanici Palilula da ju je nevenčani suprug Uroš Pašajlić brutalno tukao, kao i da već duže vreme drži svoju ćerkicu kao roba.

- Ona je ispričala da ju je Pašajlić udario glavom i da joj je slomio nos. Tada je ispričala i da on drži ćerkicu od osam godina godinama zatvorenu u stanu na Zvezdari. Ćerkicu je, kako je navela I. L, dobio u braku sa drugom ženom - kaže izvor beogradskog portala.

Policija je odmah po prijavi izašla na lice mesta i našla dete u teškom stanju.

- Bila je zanemarena, premršava za svoj uzrast - kaže izvor.

U kakvom stanju je sada?

Devojčica je nađena u veoma teškom stanju. Kažu da je "lepa kao lutka", ali da je bila prljava i zapuštena.

- Primetno je premršava. Kost i koža. Ruke i noge su joj kao čačkalice - kaže sagovornik.

Devojčica je po dolasku u bolnicu bila dehidrirana i izgladnela, a kada su je videli svi dežurni doktori su - zaplakali!

Kada su joj dali prvi obrok izgledalo je kao da nije jela danima.

Iz Centra za socijalni rad rekli su juče da je devojčica nakon hospitalizacije znatno bolje i da je u toku period oporavka.

Tri dana traje potraga za Urošem koji je dete držao u kadi - Alo.rs

Kako je uopšte moguće da se ovo dogodilo naočigled svih?

Devojčica (8) je pre nekoliko godina izvesno vreme provela u Prihvatilištu za decu u Zvečanskoj, jer je utvrđeno da su joj i otac i majka zavisnici od narkotika. Ipak, ocu je pre pet godina odlukom suda dodeljeno starateljstvo i od tada je sirota devojčica živela u najužasnijim uslovima.

Komšije tvrde da su oni su prijavili policiji da čuju zapomaganje devojčice, ali da policajci nisu uspeli da upadnu u stan užasa jer nisu imali nalog.

Centar za socijalni rad na Zvezdari je 2019. godine, po zamolnici Centra na Paliluli, išao u posete ocu, ali nisu mogli da ga nađu na adresi. Godinu kasnije policija je prijavila Centru da se čuje plač u stanu, ali da ni oni nisu uspeli da uđu.

Centar je na kraju uspeo da stupi u kontakt sa ocem, koji je posle izvesnog vremena došao u zgradu Centra sa ćerkicom.

- Izvinio se što nije došao ranije i pravdao se da nije bio u Srbiji. Devojčica je bila čista i nije bilo znakova da je zapuštena. Otac je tada naveo da radi za jednu nemačku firmu i da zarađuje mnogo novca. Posle toga više nije bilo prijava, kaže sagovornik.

Šta kažu u Centru za socijalni rad?

Mnogo toga.

Silvija Alavanja, direktorka Gradskog centra za socijalni rad, i Smilja Igić, supervizorka službe za decu te ustanove, ispričale su za medije šta je Centar znao o ovoj porodici.

- Psiholozi su opservirali funkcionisanje oca deteta i njegove tadašnje partnerke. U svakom slučaju, dve godine praćenja porodice nisu dale nekakve indikatore za zabrinutost za bezbednost, život i zdravlje deteta. Nakon dve godine Centar je smanjio intenzitet praćenja - rekla je Smilja Igić.

Prema rečima Igić, svako ko je primetio bilo kakvu sumnju za bilo koju osnovnu potrebu deteta bio je dužan da je prijavi: i komšije, i škola, i vrtić, i zdravstvene ustanove.

- Poslednje tri godine Centar nema informacija ni u vezi sa školom, zdravljem, niti sa uznemiravajućim ponašanjem ili upadljivim znacima sumnje. Možemo da kažemo da su i građani zakazali, jer institucije nemaju prava, niti mogu da idu od vrata do vrata i proveravaju, niti je moguće očekivati da svako dete i svaku porodicu neko proverava Čak nije ni etički da se dalje prate slučajevi u kojima više od dve godine sve funkcioniše kako treba - poručile su predstavnice Gradskog centra za socijalni rad.

U koju rupu se sakrio otac iz pakla?

Policija traga za ocem devojčice još od petka, a kako mediji prenose  automobil u vlasništvu Uroša Pašajlića nađen je juče na parkingu nedaleko od zgrade u kojoj se odvijao horor. Komšije misle da je pobegao peške ili da ga je neko od saučesnika odvezao.

OTAC MONSTRUM Ćerku (8) godinama držao u kadi kao robinju! - Alo.rs

- U crvenom automobilu marke "krajsler" jednom u tri meseca dolazio je kući kako bi doneo kese iz prodavnice, ali od petka vozilo stoji na parkingu - rekle su komšije medije.

Šta će biti sa devojčicom?

Smilja Igić iz Gradskog centra za socijalni rad objasnila je proceduru. Kada se devojčica oporavi biće procenjeno postoji li u srodničkim odnosima osoba od poverenja i pouzdana da je preuzme.

- Ako nema, postoje hraniteljske porodice, pa se procenjuje podobnost konkretne porodice za to konkretno dete. Poslednji, najmanje zdrav način za razvoj deteta, jeste institucija. Ako bi se došlo do toga, to bi bio oblik zaštite za koji se gleda da bude što kraći - objasnila je Igić.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

Komentari (0)

Loading