IZBO STARICU SA 26 UBODA NOŽEM Evo koliko će robijati ikonopisac iz Niša koji je počinio monstruozni zločin!
Foto: Facebook

Vladan Grahovac (29) iz Raške provešće na robiji 35 godina jer je Vrhovni kasacioni sud odbio kao neosnovan zahtev za zaštitu zakonitosti njegovog branioca advokata Predraga Stefanovića protiv pravnosnažne presude Apelacionog suda u Nišu kojom mu je izrečena ovolika kazna zbog teškog ubistva Nišlijke Jelice Tatarovski (82).

Apelacioni sud je 20. septembra 2022. godine usvojio žalbu javnog tužioca izjavljenu na prvostepenu presudu Višeg suda u Nišu donetu 25. marta iste godine, kojom je Grahovcu zbog svirepog zločina izrečen zatvor od 30 godina, i povećao mu kaznu za još pet godina.

Advokat Stefanović podneo je vanredni pravni lek na pravnosnažnu presudu Apelacionog suda u Nišu jer je, kako je tada kazao “u petočlanom veću Apelacionog suda koje je odluku donelo, učestvovalo troje sudija koje je u nekoliko navrata odlučivalo o žalbama na rešenje prvostepenog suda o produženju pritvora i tom prilikom se upuštalo u ocenu dokaza u smislu postojanja opravdane sumnje da li je Grahovac učinio delo za koje se tereti”.

Takođe, Stefanović je smatrao da je pretres Grahovčevog stana, kojim su pribavljeni ključni dokazi za njegovu krivicu, izvršen na nezakonit način te da se na njima nije smela zasnivati sudska odluka.

Međutim, Vrhovni kasacioni sud kao najviša sudska instance u državi odbio je kao neosnovan Stefanovićev zahtev za zaštitu zakonitosti čime su iscrpljena sva pravna sredstava protiv presude za ubistvo bespomoćne starice.

„Neosnovani su navodi branioca da je učinjena povreda zakona time što su u postupku učestvovale sudije koje su se morale izuzeti jer su ranije u istom predmetu učestvovale u odlučivanju po žalbama na rešenje o produžavanju pritvora Vladanu Grahovcu i tom prilikom se upuštale i u razmatranje njegove krivice pa su imale predubeđenje koje dovodi u pitanje njihovu nepristrasnost. ZKP predviđa situacije u kojima se sudija ili sudija porotnik moraju obavezno izuzeti od vršenja sudijske dužnosti zbog određenog odnosa povezanosti sa učesnicima u postupku ili sa predmetom a u pojedinim situacijama usled višestrukih procesnih uloga sudije može se pojaviti sumnja u nepristrasnost koja je takvog kvaliteta da zahteva njegovo izuzeće. Međutim, ovaj sud smatra da odlučivanje sudije o pritvoru ne narušava pretpostavku nepristrasnosti tog sudije prilikom odlučivanja o njegovoj krivici i da to proizilazi i iz prakse Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Srbije. Ovo iz razloga što su sudije Apelacionog suda koje su preinačile prvostepenu presudu a prethodno su odlučivale o pritvoru, tada nisu bavile pitanjem krivice okrivljenog već samo postojanjem okolnosti od značaja za produženje pritvora“, naveo je između ostalog Vrhovni kasacioni sud u presudi u koju smo imali uvid. Isti sud je takođe smatrao da su neosnovani navodi branioca da je uviđaj u Grahovčevom stanu sproveden suprotno ustavnom načelu nepovredivosti stana.

„Iz spisa predmeta proizilazi da je policija u stan ušla uz saglasnost Višeg javnog tužioca, tu je zatečen okrivljeni koji nije uskratio saglasnost za pretres, izvršeno je fotografisanje zatečenih stvari, navedeni su razlozi ulaska u stan i izuzeti predmeti koji su u stanu zatečeni i sve je to prosleđeno tužiocu“, naveo je Vrhovni kasacioni sud.

Jelica Tatarovski ubijena je u noći između 31. avgusta i 1. septembra 2019. godine u svom stanu kada joj je Grahovac zadao 26 uboda nožem i osam udaraca čekićem, pa je ispoljena bezosećajnost i svirepost prilikom tog čina bila razlog što mu je kazna povećana. Tužilaštvo je tvrdilo da je motiv ubistva koristoljublje jer je u Grahovčevom stanu u Beogradu, prilikom hapšenja pronađeno 760 evra koji su po navodima javne tužbe, ukradeni od žrtve.

Grahovac nije negirao da je kobnog dana došao iz Beograda u Niš, te da je staricu izmasakrirao ali je tvrdio da je nije pokrao. Tvrdio je da je novac koji je kod njega pronađen zaradio prodajom ikona jer se bavio ikonopisom te prostitucijom. Isticao je da se kaje zbog svirepog ubistva nemoćne žene, branio se da je bio pod dejstvom opijata i alkohola te ukazivao da pati od poremećaja izazvanih zlostavljanjem od detinjstva koje je trpeo zbog homoseksualne orijentacije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA  

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading