ZA 10 DANA ČETIRI ŽENE UBIJENE U SRBIJI Šta je zajedničko svim ovim žrtvama porodičnog nasilja?!
Alo!/M. Š.

Za ubistvo četvrte žene kod Paraćina osumnjičeni su pastorci, brat i sestra. Vesna Stanojević, koordinatorka "Sigurne kuće" ističe da je uglavnom motiv ubistva žena ljubomora i rastanak. Kaže da je između ostalog, u Srbiji sramota biti ostavljen muškarac. Smatra da su žene osnažene da prijave nasilje, ali da to još uvek nije dovoljno.

VRATA STANA NA ZVEZDARI I DALJE ZAPEČAĆENA Jetmir Gočaj osumnjičeni za ubistvo Ivane Krivokapić više od mesec dana izmiče pravdi 

ZA 10 DANA ČETIRI ŽENE UBIJENE U SRBIJI Šta je zajedničko svim ovim žrtvama porodičnog nasilja?!

Instagram/Fesjbuk

 

Ni iz jedne porodice nije bilo prijava za nasilje

Ubistvo i samoubistvo u Grockoj, mladi policajac ubio je suprugu Nevenu P. koja je imala samo 20 godina pa je presudio sebi.

Samo četiri dana kasnije 45-godišnji Miroslav P. sekirom je ubio 65-godišnju Mariju u Donjem Tavankutu, a zatim je njeno telo zakopao u pod sobe. Poslednje ubistvo dogodilo se između srede i četvrtka na Banjici gde je policija našla tela vanbračnih partnera Aleksandra i Dragane. Sumnja se da je reč o ubistvu i samoubistvu.

ZA 10 DANA ČETIRI ŽENE UBIJENE U SRBIJI Šta je zajedničko svim ovim žrtvama porodičnog nasilja?!

Društvene mreže

 

Zajedničko za sve slučajeve je da ni iz jedne porodice nije bilo prijava za nasilje.

Vesna Stanojević dodaje da je u porodičnom nasilju kod Paraćina ubijena ovih dana i četvrta žena, a to je slučaj kada su pastorci ubili maćehu.

Ističe da je činjenica da ubice prethodno vrlo često prete partnerkama - ubiću te, odrobijaću te...

One u takvim situacijama, navodi i dalje smatraju da je to pretnja i nijedna od njih ne shvata da je to ozbiljno i da će ona biti žrtva koja nažalost neće preživeti te porodične svađe.

"Uvek misliš da je taj čovek s kojim živiš ustvari jedan u dibini duše dobar čovek i da je to bio samo trenutak. Tako da one verovatno nisu prepoznale da do toga može da dođe", ocenjuje Stanojevićeva.

Šta je okidač za ubistvo

Ističe da je okidač za ubistvo žena uglavnom rastanak partnera.

"I ta mlada žena iz Grocke je otišla da se dogovori da sa njim neće više živeti. I to je okidač, taj bes kod njega da će ga ona ostaviti. Biti ostavljen muškarac u Srbiji, to je sramota, između ostalog naravno. Oni jednostavno ne mogu da prihvate da ih je napustila žena. Ta sramota i osećaj da on manje vredi, da ga je žena napustila, jer drugačije je kada on napusti ženu. Onda on podiže svoj rejting, ako ne u društvu i okolini onda samom sebi", smatra koordinatorka "Sigurne kuće".

Poručuje i ženama da nikada ne treba unapred da govore partneru da će ga ostaviti, da će se razvesti, da to urade na način koji će biti najbezbolniji da se ne suoče sa njegovim gnevom ili kao što su bili prethodni slučajevi.

Uzrok za većinu ubistava je ukazuje uglavnom patološka ljubomora.

ZA 10 DANA ČETIRI ŽENE UBIJENE U SRBIJI Šta je zajedničko svim ovim žrtvama porodičnog nasilja?!

Foto: Dejan Briza

 

Kako sprečiti tragediju

Ubistva žena se dešavaju nažalost u celom svetu, ali mi moramo da se obaziremo na našu situaciju, smatra Stanojevićeva. Kaže da je neophodna prevencija ali ne zna da li je to dovoljno da se smanji nasilje jer ga je nemoguće potpuno sprečiti.

"Zbog čega ti muškarci potežu najstrašniji oblik nasilja a da niko od nas ne zna prethodno da su oni skloni tako nečemu. Obično slušamo da su bili dobri ljudi, dobre komšije", navodi ona.

Žrtve se ističe plaše da prijave nasilje, jer ne znaju kako će nasilnik reagovati kada sazna da je ona zatražila pomoć.

Misli da su žene osnažene da prijave nasilje, ali ne dovoljno, jer se ovakve stvari ne bi ni dešavale.

"Vrlo je bitno da napravim razliku između Beograda i ostalih krajeva Srbije. Mnogo je teže prijaviti nasilje i opstati u sredini koja je mala i gde se svi znaju i gde se često dešava da je policija u dobrim odnosima s nasilnikom", ukazuje Stanojevićeva.

Što se tiče saradnje s drugim državnim organima u cilju sprečavanja nasilja, kaže da je ona dobra. Međutim, smatra da je u zakonu jedan deo, na koji posebno ukazuje nedorečen.

Kako ženama pomoći kada nasilnik odsluži kaznu

"Šta se dešava s nasilnikom koji bude odveden iz zajedničkog stana, koji bude osuđen na zatvor i gde se posle toga vraća. Da li iko prati da li se on vraća u isti stan. To se ne prati i to je veliki problem. Žene najčešće nisu obaveštene kada će on biti pušten, one žive u strahu i uglavnom to saznaju preko nekih trećih lica. Tada zovu "Sigurnu kuću i mole da budu primljene da bi se sklonile od njega", upozorava Stanojevićeva.

Kaže da je ugovorom s Gradom Beogradom predviđeno da "Sigurna kuća" može da primi 30 žena i dece, ali da ih nekad prime i više.

Naglašava da se sa ženama u "Sigurnoj kući" radi i one se osnažuju da shvate da bez nasilja treba da žive. Smatra da bi trebalo da se radi i s nasilnicima.

"Treba da se ozbiljno radi s nasilnicima jer ako ne radite on će to nasilje ponoviti s nekom drugom ženom. Uglavnom su to žene koje su u primarnim porodicama prošle neke oblike nasilja. Međutim, tu su najvažnija deca, koja žive tu i gledaju to nasilje. Veliki broj te dece kasnije u svojim brakovima, takođe budu nasilnici", zaključila je Vesna Stanojević.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading