SUĐENJE KONTIĆU ZA POKUŠAJ UBISTVA MANDIĆA Saslušan sudski veštak - da li mu je život bio ugrožen?
Printscreen/MUP

Ističući da ostaje kod ranije datog nalaza i mišljenja, prof. dr Vladimir Pilija je rekao da su kod oštećenog u predelu vitalnih organa konstatovane lakše povrede, i da imajući u vidu konstatovane povrede, njegov život nije bio ugrožen. Ovaj veštak je, nakon što je zajedno sa stručnim savetnikom dr Goranom Stojiljkovićem, kojeg je angažovala odbrana, pogledao rendgenski snimak dostavljen sudu iz Kliničkog centra Vojvodine, rekao je da se na njemu vidi da je Mandiću povređen lakatni zglob i da je reč o teškoj povredi.

SUĐENJE DIJANI HRKALOVIĆ Preslušan snimak ubijenog advokata Miše Ognjanovića - ''Video sam njene fotografije!''

I stručni savetnik dr Stojiljković je izjavio da je oštećeni zadobio tešku povredu, a da je do preloma lakatnog zgloba moglo doći prekomernim opružanjem ali i drugim mehanizmom, odnosno kao posledica pada na otvorenu šaku.

''Povrede opisane u medicinskoj dokumentaciji bile su više opisne, jer ordinirajući lekar koji je pregledao oštećenog nije naveo precizan broj oguljotina kože'', rekao je dr Pilija, dodajući da ne može da se izjasni o broju udaraca koje je ovaj zadobio.

''Takođe, na osnovu dokumentacije, ne mogu da kažem da li je u bilo kom momentu gubio svest. U Urgentni centar je doveden u svesnom stanju'', istakao je on.

Odgovarajući na pitanja Mandićevog punomoćnika, prof. dr Pilija je rekao da položaj tela koje zadobija udarce u vrat i glavu može biti od uticaja dovođenja život u opasnost. U nekim povrednim situacijama, kako je predočio, kada osoba stoji i dobija udarce u te delove tela, može biti opasnije, lakše dolazi do krvarenja ispod tvrde moždanice, u odnosu kada osoba leži i zadobija udarce, odnosno kada je glava oslonjena na čvrstu podlogu.

Prema njegovim rečima, prilikom izrade nalaza i mišljenja, u vidu je imao samo lekarski izveštaj iz KCV od 24. avgusta 2020. godine u kome se ne navodi da je oštećeni zadobio potres mozga. U onom od 30. septembra 2020., a na osnovu dobijenih podataka oštećenog da je pet minuta gubio svest i da se nekih događaja ne seća, lekar je konstatovao potres mozga zbog glavobolja i vrtoglavice se obratio lekarima KCS i VMA.

''Ne postoji metoda na osnovu koje se na egzaktan način može utvrditi postojanje potresa mozga'', objasnio je prof. dr Pilija i dodao da navedena dijagnoza je na osnovu anamnestičkih podataka, u smislu da je povređeni imao poremećaj svesti i nesećanje na određene trenutke.

SUĐENJE KONTIĆU ZA POKUŠAJ UBISTVA MANDIĆA Saslušan sudski veštak - da li mu je život bio ugrožen?

MUP Crne Gore

 

Advokat Dejan Bugarski, jedan od Kontićevih branilaca, posle današnjeg suđenja je izjavio da je u toku postupka izvođenjem dokaza i pitanjima odbrane, na nesumnjiv način dokazano da oštećenom kritičnom prilikom nije  bio ugrožen život, te da se nikako ne može raditi o krivičnom delu ubistva u pokušaju, kako to tužilac sve vrfeme pokušava da predstavi uprkos činjenici da je još 21. aprila 2021. znao da se veštak sudske medicine zvanično izjasnio na zapisnik u istrazi da je već tada bilo jasno da oštećenom kritičnom prilikom nije bio ugrožen život, jer je u predelu glave i vitalnih organa zadobio isključivo lake povrede, a koje su potpuno uobičajene kod svake tuče, jer bi u suprotnom svaka tuča bila kvalifikovana kao pokušaj ubistva.

''Jedina povreda koja je kvalifikovana kao teška je na ruci oštećenog, a danas se na osnovu svedočenja veštaka sudske medicine potvrdilo da je takva povreda mogla nastati i prilikom pada, te da se ne može utvrditi sa sigurnošću da li je oštećenom tu povredu naneo okrivljeni ili je ona nastala na drugi način, a naročito imajući u vidu da je oštećeni neposredno nakon predmetnog događaja odbio da se pozove hitna pomoć i nije odmah otišao kod lekara'', kazao je advokat Bugarski.

Nastavak glavnog pretresa je zakazan za 10. februar.

 

Pratite najnovije VESTI SA FORNTA

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading