NUDE SAJBER-SEKS, PA PRAZNE RAČUNE Oženjeni muškarci na meti nove internet prevare
Pintscreen

Princip i način rada ovih prevaranata gotovo uvek je identičan. Na društvenim mrežama kriju se iza ženskog profila sa izazovnim fotografijama, koje bi trebalo da privuku žrtvu. Najpre stiže poziv za prijateljstvo i uobičajena pitanja. Nakon toga sledi kratka pauza od dan, dva, a potom i čuveno pitanje „da li si sam?“.

- Ukoliko date potvrdni odgovor kreće „akcija“. Prevarantkinja, mada se vrlo često iza lažnog profila žene krije muškarac, predlaže da pređete na video-poziv i tada sledi pitanje da li ste za sajber seks. Pitaće vas da li želite da je vidite nagu, a onda tražiti da se i vi skinete. Oni koji nasednu u tom trenutku nisu ni svesni da ih s druge strane snimaju kako bi ih kasnije ucenjivali – priča sagovornik Alo! upoznat sa ovakvim načinom prevare.

Kako objašnjava, vrlo brzo žrtva dobija novu poruku. Ovog puta bez poziva na seks.

- U poruci mu se šalje njegov snimak uz komentar da će biti objavljen ukoliko ne uplati novac na račun. Kako ima dosta naivaca koji su oženjeni, oni pristaju na ucenu. U zavisnosti od toga koliko je ko spreman da plati, ucenjivači na ovaj način mogu da iznude od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra po snimku - priča naš izvor.

Ovakvi i slični slučajevi spadaju u nadležnost Posebnog tužilaštva za borbu protiv visokotehnološkog kriminala (VTK) i Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala, specijalizovane jedinice policije unutar Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK). Ukoliko vam se desi d budete žrtva ovakve ili slične prevare svako krivično delo, pa tako i krivična dela VTK, možete prijaviti i u najbližoj policijskoj stanici.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading