ŽIVOTI SVETSKE ELITE U NJIHOVIM SU RUKAMA: Alo! u poseti Odeljenju za obezbeđenje određenih stranih ličnosti MUP Srbije
Foto: Alo/M. Jošida

Koliko truda, organizacije i rizika predstavlja obezbeđenje raznih ličnosti iz raznih sfera života, najbolje znaju pripadnici Odeljenja za obezbeđenje određenih stranih ličnosti. Da je to izuzetno složen i zahtevan posao, potvrđuje nam načelnik odeljenja Jovica Milosavljević.

- Jedinica za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata je ranije bila Uprava za obezbeđenje i formirana je 2003. godine. Bavi se, u skladu sa zakonom, obezbeđenjem svih najvažnijih nosilaca funkcija u Republici Srbiji, predsednika, premijera, ministara... Obezbeđuje objekte od državnog značaja, objekte diplomatsko-konzularnih predstavništava i nosioce pravosudnih funkcija, ali i strane ličnosti u poseti Republici Srbiji. Konkretno, ovo odeljenje bavi se bezbednosnom zaštitom stranih ličnosti koje borave u Republici Srbiji i jedino je specijalizovano odeljenje u državi koje radi isključivo te poslove - kaže načelnik Jovica Milosavljević, i ističe da svaki zaposleni u ovoj jedinici „mora da bude psihički i fizički spreman da bi izdržao tako nešto“.

- To su stresne situacije od početka do kraja i mi ne znamo šta nas čeka na terenu! Što se tiče same organizacije, ona je takođe zahtevna. Da bi sama realizacija protekla bez problema i da bi sve funkcionisalo onako kako treba, priprema mora da bude sveobuhvatna i mora da bude temeljna da bi kolege koje nakon toga izađu na teren mogle malo relaksiranije da rade - kaže naš sagovornik.

Milosavljević objašnjava da nečiji dolazak u Srbiju može da bude najavljen i mesecima unapred, ali da nekad to i nije slučaj.

- Ta informacija da neko dolazi potiče od nekog našeg državnog organa i može da nam stigne mesecima unapred, a može i samo dan ranije! Mi imamo jasno definisane procedure koje se tiču pripreme, koja podrazumeva da se u svakoj situaciji izrađuje bezbednosna procena i na osnovu toga se planiraju mere bezbednosne zaštite. Naravno, uvek sve realizujemo u dogovoru sa stranim službama bezbednosti koje dolaze kod nas, i to je neki partnerski odnos koji funkcioniše godinama ovde - kazao je on.

Milosavljević naglašava da se prema predsednicima, premijerima i ministrima preduzimaju mere bezbednosne zaštite koje su obavezne, a zatim se osvrnuo i na druge situacije.

U ovom poslu ništa ne može da se predvidi!

Jovica Milosavljević ispričao je za Alo! šta je kod njega lično presudilo da se bavi tim zanimljivim, ali opet rizičnim poslom.

- U ovom poslu sam od osnivanja radnog odnosa od 2004. godine, a u ovom odeljenju sam od 2013. Prošao sam neki razvojni put od niže lestvice, pa do rukovodioca, načelnika odeljenja. Posao kao posao je specifičan i ono što je bio moj motiv da dođem ovde jeste to da uvek ima nekih novih saznanja. Posao uopšte nije takav da može da se predvidi, nego je svaka nova situacija različita i zahteva dodatna angažovanja, improvizaciju i sve ostalo da sve protekne kako treba - kaže sagovornik.

- Što se tiče nekih ličnosti iz sveta kulture i sporta, mere bezbednosne zaštite se preduzimaju u skladu sa preporukom biroa za koordinaciju službi bezbednosti. Obezbeđivali smo predsednika Rusije Vladimira Putina, predsednika Kine Si Đinpinga, predsednika Turske... Apsolutno sve strane ličnosti koje dođu u Srbiju bile su pod našim merama  bezbednosti. Sada smo imali predsednika Azerbejdžana i predsednika UAE. Obezbeđivali smo i Bajdena kao potpredsednika vlade, Angelu Merkel, nedavno je bio Olaf Šolc, pa predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, zatim Emanuel Makron, predsednik i premijer Italije... Obezbeđivali smo i Džonija Depa, ranije i Dijega Maradonu - kazao je on, a potom pomenuo i poznatu italijansku divu Moniku Beluči.

ŽIVOTI SVETSKE ELITE U NJIHOVIM SU RUKAMA: Alo! u poseti Odeljenju za obezbeđenje određenih stranih ličnosti MUP Srbije

M. Jošida

 

 

Čitaocima Alo! želim puno zdravlja, mir i sreću

Jovica Milosavljević je na kraju razgovora našim čitaocima poželeo srećne novogodišnje i božićne praznike.

- Puno zdravlja na prvom mestu, mir u porodici i puno sreće na poslovnom planu - kazao je on, a slično je poželeo i svojim kolegama:

- Puno zdravlja, puno sreće u porodici - a zatim u šali dodao: - I manje posla sledeće godine.

- Kolege kažu da je, što se tiče rada, bila maksimalno korektna. Imali su jasno definisane smernice šta sme, šta ne sme. Takođe su te smernice bile specifične i kada je bila kraljevska porodica Velike Britanije. Oni imaju tačno propisane protokole koji ne smeju da se prekrše. To su neke stvari koje mi saznamo od njihovih službi koje dolaze ranije i, naravno, ako se svi pridržavamo toga, ne bude nikakvih problema - poručio je on.

Kako ističe, na njega lično najveći utisak ostavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

- Prilikom poslednje posete predsednika Rusije Vladimira Putina, pripadnici njegove službe bezbednosti apsolutno su prepustili kompletno obezbeđenje nama kao jedinici za obezbeđenje i MUP-u, nakon našeg sastanka koji smo imali sa njima i nakon našeg prezentovanja mera bezbednosti i mera zaštite koje smo mi planirali da realizujemo. Njegov jedini zahtev u toj situaciji bio je taj da se vozi u svom vozilu. Inače, mere bezbednosne zaštite su preduzimale isključivo moje kolege iz odeljenja i ja sa njima - kaže Milosavljević.

Fizička i psihička spremnost najvažnije!

Naš sagovornik objašnjava koji su to uslovi koje neko treba da ispunjava da bi se bavio njihovim poslom.

- Što se tiče dolaska u ovo odeljenje, postoji definisana procedura koja podrazumeva da policijski službenik sa navršenih godinu dana staža može da aplicira na konkurs koji se otvara periodično u ovoj jedinici. Kada prođe sve provere - bezbednosne, zdravstvene, psihofizičke... postoje testovi koji su specifični i zahtevni, a koji su u direktnoj vezi s našim poslom. Angažovanje na poslovima traje 15 do 20 sati dnevno, i da bi neko mogao to da izdrži, mora, naravno, da bude fizički i psihofizički spreman - kazao je on.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading