ISPOVEST NIŠLIJKE POVREĐENE U TERORISTIČKOM NAPADU U ISTANBULU "Sedela sam na žardinjeri na kojoj je bila bomba, osetila sam vreo vazduh i znala sam samo da moram da se spasem!"
Foto: Youtube/Printscreen

Ovim rečima u ispovesti za medije Dragana Ristić (37) iz Niša, jedna od ranjenih u terorističkom napadu 13. novembra na Trgu Taksim u centru Istanbula, opisuje trenutke strašne drame. Toga dana, u eksploziji je poginulo šest osoba, a 81 je ranjena, među kojima i Dragana Ristić. Nakon što se 19. novembra vratila u Niš, gde su je sa velikom radošću dočakali suprug, troje dece starih devet, šest i godinu i po dana, ona ističe ogromnu zahvalnost svima koji su učestvovali u pružanju pomoći nakon njenog povređivanja – od konzulata Srbije u Istanbulu i Ministarstva spoljnih poslova naše zemlje, do lekara turske bolnice “Memorijal” i srpskog nacionalnog avio prevoznika “Er Srbija”.

Još uvek čujem poslednje reči sina, ne mogu da prihvatim da ga više nema! - Alo.rs

- Nas šest drugarica otputovale smo turistički u Istanbul, avionom, u sopstvenoj režiji. Dan ranije smo stigle, i tog dana smo bile u šopingu. Dok su prijateljice bile u radnji, ja sam bila ispred, čekala sam ih. Sedela sam na žardinjeri na kojoj je bila postavljena ta bomba i bila sam možda čak i najbliža od svih koji su bili pored. Čula sam detonaciju i osetila sam vreo vazduh iza sebe. Bila sam u šoku, shvatila sam da smo u nekoj opasnosti, ali nisam znala da li je bomba ili je neko pucao, znala sam samo da sam u opasnosti i da treba da se spasim. Sama sam utrčala u radnju koja je bila najbliža, gde su bile moje prijateljice, seća se Dragana teških trenutaka u ispovesti.

Bila je ranjena gelerom bombe koji joj se zario u zadnji deo leđa sa leve strane, ali od strašnog šoka još uvek nije znala da je povređena.

Lazara Ilića terali da se ubije - Alo.rs

- Prijateljice su mi rekle da mi krvari ruka. Radnici koji su bili najprisebniji, pritekli su mi u pomoć, uhvatili su ranu i pozvali Hitnu pomoć. Bio je tu još neko povređen, turski državljanin, ja sam valjda bila jedina od povređenih koja nije državljanin Turske. Zvali smo pomoć, međutim, bilo je opsadno stanje u prvih, ne znam sada, pola sata možda, nismo znali šta se dešava ispred, dok nije došla policija. Prevezli su me onda u bolnicu. Uz božiju pomoć sam ostala živa, kaže Dragana.

Ona ističe da su i policija i Hitna pomoć odreagovali u rekordnom roku i prvezli je u bolnicu “Memorijal” gde je imala neverovatnu brigu.

- Odmah je naš konzulat odreagovao. Smeštena sam u najbolju moguću bolnicu i dobila najbolju moguću negu. Osetila sam zato potrebu da se zahvalim našem konzulu Ivani Pejović koja je bila uz mene sve vreme i pokazala da je veliki čovek pre svega ali i izuzetan profesonalac. Takođe želim da zahvalim ministru spoljnih poslova koji mi je bio podrška tokom čitavog boravka tamo, koji mi je dao sve što mi je potrebno. Ministarstvo spoljnih poslova mi je stavilo na raspolaganje sve što mi je potrebno, što mi je u tom trenutku značilo. Kompaniji “Er Srbija” moram da zahvalim koja je izašla u susret, kada je reč o transportu i učinila da povratak kući bude prijatniji. “Er Srbija” je obezbedila ne samo mesto u avionu već i VIP ulaz na aerodrom i sve ostalo, tako da sam izbegla i gužvu. Zbog rane postojala je opasnost da me neko gurne, a drugo, ne prija mu gužva i onda mi je obezbeđen VIP ulaz i ceo transport kroz aerodrom do aviona. Obezbeđeno mi je prvo sedište u avionu, maksimalan komfor sam imala - veli Dragana.

Ona takođe ističe veliku zahvalnost osoblju bolnice “Memorijal” u Istanbulu kao i doktoru Diriku, koji je operisao.

Tri vatrogasna vozila izvlačila čoveka iz nabujale reke! - Alo.rs

- Zahvaljući njemu rana je sanirana na vreme i moj oporavak teče u najboljem mogućem pravcu i smeru. Geler mi je pogodio zadnju stranu levog ramena. Ostao je u telu, doktor je izvadio geler i sanirao je ranu nekom najnovijom metodom. Medicinska nega je bila na najvišem mogućem nivou. Ruka je sada fiksirana pošto imam i prelom, moram strogo mirovanje neko vreme, sledi rehabilitacija i ostalo, ali sve je to… Bila sam na kontrolnom pregledu i doktor je zadovoljan u kom smeru ide oporavak. Sada sam u rukama naših stručnjaka, ovde ću ići na kontrolu. Turski narod je sve učinio da uprkos terorističklom napadu i ovoj mojoj povredi, o ovoj zemlji imam isključivo pozitivne utiske. Stekla sam sjajne prijatelje i dobila ogromnu podršku u ovoj gostoprimljivoj državi. Pretrpela sam stvarno veliku traumu ali se vraćam sa minimalnim posledicama da kažem, i psihičkim i fizičkim, zahvaljujući tim divnim ljudima koji su mi se našli - priča Dragana Ristić.

Srećan kraj

Veliku podršku u najtežim trenucima, Dragani je pružila porodica. Sada, kada se sve završilo na najbolji način, svi su srećni.

Optužnica protiv policajca i još jedne osobe - razlog 400 evra! - Alo.rs

- Porodica je bila zabrinuta, suprug je došao kod mene odmah posle tog događaja, video me je, pa je morao da se vrati jer su deca već čula i zabrinuti su bili. Onda je sestra bila kod mene a suprug se vratio kod dece. I drugi članovi porodice su dozalili, bili su kraj mene svo vreme, svi su bili zabrinuti. Sve se dobro završilo i sada smo svi srećni zbog takvog kraja.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading