NA POMOLU NOVI RAT KLANOVA Surovoj kriminalnoj grupi ukradeno 200 kilograma kokaina
Foto:AP

U proleće ove godine na području Zagreba, od jednog od balkanskih narko klanova posebno poznatog po brutalnim likvidacijama, ukradena je pošiljka od oko 200 kilograma kokaina.

Kako se navodi, kokain se nalazio u jednom skladištu na širem području glavnog grada, a droga je bila u tajnom tranzitu, odnosno s istoka je skrivena ušla u Hrvatsku, te je bila namenjena tržištu zemalja Zapadne Europe.

- Krađa kokaina velike vrednosti, kako neslužbeno doznajemo, rezultirala je vrlo brzom i agresivnom reakcijom narkoklana koji su u Hrvatsku poslali svoje ljude kako bi probali utvrditi ko im je drogu ukrao, te su je pokušali vratiti i "kazniti" krivce. Ta "istraga" narkokartela navodno je već rezultirala s nekoliko krivičnih dela počinjenih na području Hrvatske, na sreću za sada, koliko smo uspeli saznati, bez ljudskih žrtava. Navodno je počinjenja jedna otmica i premlaćivanje osobe koju su smatrali odgovornom za nestanak droge, ali i pokušaj otmice saradnika te osobe kao i nasilni pokušaj povrata dela otete droge - piše Jutarnji list.

NA POMOLU NOVI RAT KLANOVA Surovoj kriminalnoj grupi ukradeno 200 kilograma kokaina

Shutterstock/markoff.lt

 

Oni su na više načina pokušali proveriti da li policija zna za nestanak kokaina, međutim nisu uspeli dobiti nikakvu konkretnu informaciju, međutim iz niza akcija koje su pojedini elitni odeli kriminalističke policije poslednjih pola godine provodili, čini se da je policija itetako svesna šta se događa.

- Naime, u jednoj od policijskih akcija koje su se u proteklih 6 meseci zaredale širom hrvatske protiv međunarodnih trgovaca kokainom, detektirana je između ostalih, upravo i osoba za koju narkoklan sumnja da im je ukrala drogu. No, ono što je još važnije. Ova krađa kokaina daje mogući novi kontekst čitavom nizu hapšenja "opasnih momaka" iz balkanskog podzemlja koji su se proteklih pola godine počeli pod lažnim indentitetima "slivati" u Hrvatsku, a koje bi zatim policija, u naizgled nepovezanim akcijama, hapsila zbog droge i oružja. Naime, postoji sumnja kako su neke od tih osoba poslate u Hrvatsku od strane narkoklana "po zadatku", odnosno upravo kako bi se osvetili zbog nestanka droge, ili je pak pokušali pronaći i vratiti vlasniku - navodi se.

Prema njihovim sazanjima, sama droga, odnosno njen najveći deo, još uvijek nije pronađen.

- Informacija o takvom događaju vrlo je bitna, jer premda se ona zapravo odnosi na međuodnose u kriminalnom miljeu, takav događaj može rezultirati i vrlo ozbijlnim nasilnim delima koja mogu biti pretnja javnoj sigurnosti. Naime, upravo je navodni nestanak oko 200 kilograma kokaina iz jednoga stana u Valenciji 2014. bio povod izbijanja možda najvećeg rata trgovaca drogom u novijoj evropskoj istoriji, onoga između crnogorskih, Škaljarskog i Kavačkog klana - navodi se u tekstu.

Nepunu deceniju kasnije, ovaj rat koji i dalje besni širom sveta, napunio je već jedno manje groblje članovima oba klana, ali i ponekom koletaralnom žrtvom. Slična situacija dogodila se i u Hrvatskoj 2010. nakon što je u Urugvaju sa više od 2 tone kokaina bio uhapšen saradnik Darka Šarića, Anastazije Martinčić, na području Istre dogodio se niz nasilnih događaja odnosno prepada s otmicama i ubistvima.

Razloga je bio, kako je posle policija rekonstruisala, što su neki od Martinčićevih poznanika saznavši da je uhapšen, iz jednog stana u Sloveniji oteli oko 4 miliona evra od trgovine kokainom. Zatim je za tim novcem nastala prava furtutma između pripadnika kriminalnog miljea koja je pak završila i s nekoliko mrtvih glava.

- Iz kriminalističke perspektive, rešavanje ovakvih slučajeva vrlo je zahtevno pre svega zato jer takve događaje niko ko za njih zna, razumljivo, ne prijavljuje. Krađu droge policiji sigurno neće prijaviti ni onaj ko ju je ukrao, a ni onaj kome je ukradena. U konkretnom slučaju, navodna otmica i mučenje osobe koju je narkoklan sumnjičio za krađu droge, žrtva otmice uopšte nije prijavila policiji, dok je pokušaj otmice njegovih bližnjih te pokušaj otimanja droge bio prijavljen, no potpuno izvan konteksta, kao "obično" razbojništvo - piše Jutarnji.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading