PONAVLJA SE SUĐENJE ZA UBISTVO KRISTINE KAPLANOVIĆ Neko je sekao snimak sa nadzornih kamera?
Facebook

Na ponovljenom suđenju Milošu Srebriću, kome je prvostepena presuda od 30 godina zatvora za teško ubistvo radnice benzinske pumpe Kristine Kaplanović ukinuta, Viši sud u Beogradu moraće da utvrdi da li je neko mešatario sa snimcima nadzornih kamera na pumpi i sekao ih, jer je činjenica da određeni ključni delovi nedostaju. Ovo je naložio Apelacioni sud usvajajući žalbe branilaca Srebrića Vladana Jevtića i Jugoslava Tintora.

I sam prvostepeni sud je u presudi ukazao da se određeni snimci prekidaju u kritično vreme, ali kako navodi Apelacija takve činjenice nije analizirao u pogledu razjašnjenja takvog činjeničnog stanja, što dovodi u pitanje da li je snimak autentičan i eventuano modifikovan. Kako ukazuju, prvostepeni sud nije odredio da se obavi veštačenja video snimaka, kako bi se svaka sumnja u tom pogledu otklonila.

Inače, na ključnom snimku puštanom u sudnici vidi se trenutak 25. maja 2017. godine oko 22.30 časova kada četvoro zaposlenih, među kojima i Kristina Kaplanović, stoje napolju na ćošku benzinske pumpe i razgovaraju. Onda se snimak prekida i nedostaje celih pet minuta i deset sekundi. Nastavlja se u trenutku kada Kristina pada unazad na beton, ubica sa nečim na glavi protrčava pored zaposlenih, a trojica radnika se razbežavaju.

Tužilaštvo je tada navelo da su snimci dobijeni od NIS-a isti kao oni što im je dostavio MUP i da im je rečeno da kamere rade tako što prekidaju snimanje kada nema pokreta. Međutim, malo je čudno da pet minuta snimaju mesto gde stoji četvoro ljudi i da se baš niko od njih ne pokreće, pa su kamere prestale da snimaju. Takođe u sudu je pušten i snimak unutrašnjosti pumpe u tom periodu, kad unutra nema nikoga i vidi se da kamera snima duže od minuta.

PONAVLJA SE SUĐENJE ZA UBISTVO KRISTINE KAPLANOVIĆ Neko je sekao snimak sa nadzornih kamera?

Foto: Društvene mreže/printscreen

 

Apelacija je naložila da se i to razjasni i odredi sudsko veštačenje na okolnost da li su snimci na mestima gde se konstatuju prekidi modifikovani, te da li kamere snimaju i u vreme kada se niko ne kreće i koja promena broja piksela dovodi do pokretanja snimaka i rada kamera.

Takođe je naloženo i da se utvrdi kako je okrivljeni kritične večeri bio obučen, jer je to bitno radi provere njegove odbrane, ali i iskaza oštećenog Darka Stankova radnika pumpe, kojem je prilikom pucnja iz pištolja te noći povređena leva bubna opna. Apelacija je navela da se prvostepena presuda u najvećem delu zasniva upravo na njegovom iskazu.

Viši sud u ponovljenom procesu moraće jasno da utvrdi da li je povreda te leve bubne opne mogla da nastupi onako kako je to Stankov ispričao, a da desna koja je bila bliže pištolju i ruci okrivljenog ostane neoštećena.

Apelacija je usvojila sve stavke žalbe branilaca Jevtića i Tintora, pa i da je neophodno da se uradi rekonstrukcije događaja. Kako su napisali potrebno je da se stvore uslovi kao u vreme izvršenja krivičnog dela, kako bi se na nesumnjiv način utvrdile pozicije svih osoba koje su tad bile prisutne i provere navodi Stankova i radnika N. M. i K. P. Potrebno je da se utvrdi da li je Stankov pri istoj vidljivosti iz svoje pozicije mogao da vidi i desnu stranu lica okrivljenog i crvenu fleku na čelu ili je imao mogućnost da vidi samo njegovu levu stranu.

PONAVLJA SE SUĐENJE ZA UBISTVO KRISTINE KAPLANOVIĆ Neko je sekao snimak sa nadzornih kamera?

Foto: Vladimir Marković

 

Moraće da se razjasni i nalaz i mišljenje sudskog veštaka telekomunikacija na kojem je prvostepeni sud, između ostalog, zasnovao osuđujuću presudu Srebriću, jer je kako je Apelacioni sud našao nejasno u kom kontekstu su bazne stanice mobilnog telefona Rokvića vezane za radnje krivičnog dela i krivičnu odgovornost Srebrića. One pokazuju samo kretanje Rokvića u tom kritičnom periodu, a Srebrićev telefon na tom prostoru u to vreme nije evidentiran.

Inače, Apelacioni sud potvrdio je prvostepenu presudu Stefanu Rokviću za neprijavljivanje krivičnog dela i izvršioca, kojom je osuđen na godinu dana kućnog zatvora sa nanogvicom.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading