DETALJI HAPŠENJA BOŽE RATKOVIĆA Bežao od meksičkog kartela, upao u ruke DEA!
foto: Argentinska policija

Srbin Božo Ratković uhapšen je u maju ove godine u Argentini zbog šverca 165 kilograma kokaina na kojima je bila slika Al Kaponea. U javnosti su sada isplivali detalji iz istrage koja je prethodila ovom gotovo filmskom hapšenju. Ratković je verovao da ga prati meksička mafija ne sluteći da su mu za petama zapravo agenti DEA!

Sve je počelo kada je argentinski narko-bos Žoze Damijan Sofija (58), poznat kao El Tano, ugovorio sastanak u luci Zarate. Sofija je pričao svom sagovorniku nešto u vezi s izvozom brašna koji je planirao zajedno sa srpskim državljaninom, koji je trebao da im se uskoro pridruži.

Na kokainu Al Kapone, na zidu Skarfejs

- Brod sa 165 kilograma kokaina zbog kojeg je Ratković uhapšen krenuo je iz Argentine, a kad je pristao na Tenerifama, na njega su se ukrcali policajci. U označenom kontejneru pronašli su cigle kokaina, unutar plavih vrećica na kojima su bili portreti Al Kaponea i El Menča, šefa meksičkog kartela! Osim kokaina, zaplenjena je i marihuana, 312.882 dolara, milion pezosa, oružje, ali i poster Al Paćina iz filma „Skarfejs“, u kome on glumi narko-bosa.

- Brašno je zapravo trebalo da sakrije kokain, a Sofijin sagovornik, iako on to nije znao, nije bio korumpirani carinik, već prikriveni agent „broj 23“. Sa tog sastanka Srbin Božo Ratković (56) otišao je sa iznenađenjem koje će tek nekoliko dana kasnije otkriti. Njegov kombi „folksvagen amarok“ završio je sa uređajem za satelitsko praćenje - prenosi argentinski portal Clarin.

DETALJI HAPŠENJA BOŽE RATKOVIĆA Bežao od meksičkog kartela, upao u ruke DEA!

foto: Argentinska policija

 

Uređaj nije dugo ostao neprimećen. Međutim, kada je shvatio da ga neko prati, Ratković nije posumnjao u policiju ili DEA. On je poverovao da iza svega stoji meksička mafija!

- On je mislio da mu je uređaj postavio Sofija, čovek kojeg je upoznao preko Kolumbijke Monike Lilijane Gutijerez Valensije (43), a da iza svega stoji meksički kartel - navodi Clarin.

U Italiji ubio policajca

Ratković je poznat po nadimku Božo, ali je koristio i kodno ime Brale, što je otkriveno prilikom njegovog hapšenja 2010. godine. Tada se teretio za šverc 500 kilograma kokaina koji je zaplenjen 2008. godine u Amazoniji.

Rođen je u Trebinju, ali je koristio identitet Gorana Simića s kojim je nekoliko puta putovao u Kolumbiju, a kada je uhapšen u Brazilu, koristio je nadimak Doktor i lažno ime Slobodan Njegić.

Optužen je zbog ubistva italijanskog policajca, pa se zbog toga nalazi i na Interpolovoj crvenoj poternici. Brazil ga traži zbog trgovine drogom, a Italija zbog ubistva policajca!

Ratković je u strahu odustao od posla sa El Tanom i tako mu nesvesno pomogao da nestane iz slučaja na kojem su radili tajni agenti. DEA se tada usmerila na njega, a istraga je devet meseci kasnije, u aprilu ove godine, rezultirala hapšenjem.

DETALJI HAPŠENJA BOŽE RATKOVIĆA Bežao od meksičkog kartela, upao u ruke DEA!

foto: Argentinska policija

 

U toj akciji uhapšeni su Ratković, Kolumbijac Gutijerez Valensija i sedam članova bande, među kojima su još jedan Srbin Dragan R. i Ratkovićev advokat. Zaplenjeno je 165 kilograma kokaina u kontejneru punom kukuruza koji je išao iz luke Sarate u Španiju, a Ratković je uhapšen kad je pokušao da iz Argentine pobegne u Boliviju.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading