RADOJE ZVICER MENJA LOKACIJE NA SVAKIH PET DANA Šefa kavčana štiti kolumbijski narko kartel?
Foto: Alo.rs

Radoje Zvicer, šef kavačkog klana i dalje se uspešno skriva od policije i suparničkih kriminalnih klanova. Koji su mehanizmi skrivanja šefova krimi kartela i šta je potrebno da se oni lociraju? O tome su za beogradske mediji govorili Dejan Radenković, bivši visoki funkcioner MUP-a i stručnjak za bezbednost I Predrag Savić, advokat.

- Kada je reč o visokopozicioniranom kriminalu postoje obaveštajni i kontraobaveštajni poslovi koji treba da zaštite kriminalce ne samo od policije i zakona nego i još više od suprotstavaljenih klanova, najbolje što može da im se desi je da budu privedeni - rekao je Radenković o dodao:

- Skrivanje kriminalaca, pogotovo šefova klanova je veoma zahtevan i skup posao naročito kad se radi o vođama klanova. Treba izabrati lokaciju, stvoriti novi identitet, dobiti podršku kriminalnih klanova na toj lokaciji. Potrebno je stalno menjati identite i pozicije na kojima se nalaze. Kažu mesec dana u proseku, a to nekad bude i na pet dana - kaže Radenković.

- Činjenica da su bili na odsluženju kazne može da bude od pomoći u procesu identifikacije, jer ne možeš da promeniš linije na prstima, a to im se uzima kada služe kaznu. Postoje brojne istražne metode, podebno za praćenje finansijskih tokova, zato kriminalci sa sobom nose mnogo keša - rekao je advokat Predrag Savić.

Radenković je ocenio da je Panama sasvim logičan izbor Zvicera zbog blizine Kolumbije.

- Logično je da je Zvicer za svoje privremeno prebivalište izabrao Panamu jer se ona oslanja na Kolumbiju, zemlju u kojoj se proizvodi najviše kokaina. Tu se oslonio i na podršku kolumbijskih kartela - tvrdi Radenković za medije.

Oba sagovornika se slažu da je nemoguće ovakve slučajeve rešiti bez međunarodne policijske saradnje.

Pratite nas i na Telegramu

Komentari (0)

Loading