PAPIĆU 16 MESECI ROBIJE Prljavi načelnik SBPOK osuđen zbog vraćanja vozila Marku Miljkoviću Mesaru
Alo/Printscreen/Privatna arhiva

Viši sud u Beogradu juče je prvostepeno osudio na kaznu zatvora od godinu dana i četiri meseca bivšeg zamenika načelnika SBPOK-a Gorana Papića, jer je u aprilu 2020. godine urgirao da se istog dana vrati zaplenjeno blindirano vozilo Marku Miljkoviću, sada optuženom za organizovanje kriminalne grupe i niz monstruoznih ubistava i drugih teških krivičnih dela. Sud je Papiću izrekao i zabranu rada u MUP u trajanju od 10 godina.

Masanori Jošida

 

Prilikom izricanja presude postupajući sudija Milan Grkinić je rekao da skoro niko od svedoka na ovom suđenju nije govorio potpunu istinu, osim trojice policijskih službenika koji su tog dana sačinili službenu belešku o vraćanju automobila Miljkoviću.

- Po mišljenju suda, ostali nisu govorili potpunu istinu, verovatno da bi zaštitili sebe - rekao je sudija Grkinić.

 

Čeka ga još jedno suđenje

Protiv Papića nedavno je Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije podnelo sudu još jedan optužni predlog kojim ga tereti za krivično delo trgovina uticajem.

Tim optužnim predlogom Papić, kao i Branislav Pandur se terete da su u noći između 11. i 12. septembra 2020. godine, kao starešine u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala, iskorišćavanjem svojih službenih položaja, štitili Nikolu Kljukovnicu, uhapšenog zbog prodaje droge.

Suđenje im je zakazano za 8. novembar.

Prilikom odmeravanja kazne sud je od olakšavajućih okolnosti cenio Papićevo držanje tokom suđenja, te da je porodičan čovek i da ranije nije osuđivan, dok je od otežavajućih okolnosti cenio Papićevu visoku poziciju u SBPOK-u, kao i da je nedopustivo da službenici rade suprotno od onoga zbog čega je SBPOK formiran.

- Ne postoji duža zabrana rada od 10 godina, lično mislim da ne sme nikada više da se desi da radite u policiji - obratio se sudija Grkinić Papiću, koji je mirno saslušao presudu.

Tokom suđenja Papić je negirao optužbe, tvrdeći da mu je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao da razgovor sa Miljkovićem u prostorijama SBPOK-a bude kratak i bez nepotrebnog zadržavanja. Papićeve tvrdnje Stefanović je na prethodnom ročištu osporavao, navodeći da ga nije pozvao i izdao takvo naređenje.

Alo/Printscreen/Privatna arhiva

 

Tužilaštvo: Žalićemo se, kazna je mala

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu uložiće žalbu na presudu Goranu Papiću.

- Tužilaštvo će se žaliti na visinu izrečene kazne, imajući u vidu društvenu opasnost krivičnog dela i službenu poziciju oktivljenog u SBPOK-u, koja treba da bude najeminentnija služba MUP-a za borbu protiv svih oblika organizovanog kriminala - izjavio je viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović.

Papić je optužen za krivično delo trgovina uticajem za koje je zakonom zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora. Tužilaštvo je u optužnom predlogu zatražilo od suda da mu izrekne kaznu od četiri godine zatvora, kao i meru bezbednosti zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti. Uhapšen je 9. marta 2021, a pritvor mu je ukinut 29. aprila iste godine.

Miljković, kome je vozilo vraćeno na Paipćev zahtev, u međuvremenu je zajedno sa Veljkom Belivukom optužen da je organizator kriminalne grupe, koja se sumnjiči za zločinačko udruživanje, sedam teških ubistava, preprodaju droge, držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje.

Komentari (0)

Loading