VELJI I MESARU ODUZIMAJU IMOVINU OD 5 MILIONA EVRA? Šefovi monstruoznog klana uskoro bi mogli da ostanu bez bogatstva stečenog kriminalom
Foto: Alo.rs

Veljko Belivuk i Marko Miljković, kao i ostali pripadnici njihovog klana, našli su se na spisku kriminalaca čija imovina uskoro može da ode na doboš! Na toj listi već su članovi zemunskog klana, Legija, desetine manje poznatih narko-dilera i članovi privredne mafije!

Foto: Alo.rs

foto: Masanori Jošida

Poznati beogradski advokat Vilijam Paspalovski navodi za Alo! da tužilaštvo pokreće poseban postupak kojim se sprovodi finansijska istraga i kojim se utvrđuje koja se imovina vodi na Belivuka i Miljkovića, ali i na članove njihovih porodica. On podvlači da se na kraju, ako se utvrdi da je imovina stečena novcem koji je zarađen na ilegalan način, ona trajno oduzima!

Foto: Alo.rs

foto: Masanori Jošida

- Uglavnom se traži privremeno oduzimanje imovine do okončanja postupka. Međutim, ako se utvrdi da je imovina stečena, recimo, novcem koji je zarađen od prodaje droge, onda se ona trajno oduzima. Stanovi i kuće koji su trajno oduzeti mogu da se stave državi na raspolaganje i da se koriste, na primer, za obdaništa, smeštaj dece iz unutrašnjosti koja u Beogradu čekaju lečenje i slično. Automobili, satovi i ostalo uglavnom idu na javnu licitaciju - objašnjava advokat i dodaje da postupak oduzimanja imovine može, nažalost, da potraje.

Foto: Alo.rs

Marko Miljković

 

Kriminalcima zaplenjeno više od 200 automobila

Milan Stevović ističe da se u jednom od magacina direkcije nalazi oko 200 automobila čija se vrednost meri milionima.

- Oni najskuplji čuvaju se u posebnoj prostoriji, a među njima je i „ferari“ koji je u trenutku oduzimanja vredeo 350.000 evra. Automobili se vrlo retko prodaju, pogotovu oni koji su privremeno oduzeti. Nemamo ni pravo to da radimo, ali vozila propadaju pa propadaju, zbog čega smo videli da je bolje da dajemo određenim državnim institucijama kojima su potrebni - kaže Milan Stevović.

 - Bilo bi mnogo jednostavnije i brže kada bi država od kriminalaca tražila dokaze da su imovinu stekli legalno. Ukoliko nemaju dokaze i nisu u mogućnosti da ih pribave, njihovu imovinu bi trebalo automatski oduzimati! Morali bi da kažu odakle im novac da kupe stanove, vile, brodove, hotele, luksuzne automobile i „roleks“ satove. Ako kažu da su stanove i placeve nasledili, onda je dovoljno da pokažu ugovor o nasledstvu ili ugovor o poklonu. U slučaju da navedu da su uzeli kredit od banke ili da im je drug pozajmio novac, traži se ugovor kojim je sklopljen stambeni kredit, kao i svedočenje prijatelja. Važno je da ništa ne bude brzopleto oduzeto jer to državu skupo košta - navodi Paspalovski.

Foto: Alo.rs

Darko Šarić foto: E - stock

Najvrednija oduzeta imovina: Šarićeve vile teške 20 miliona

Kako je rečeno iz Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom, do sada najvrednija oduzeta imovina bila je u vlasništvu Darka Šarića, njegove porodice i saradnika. Njome trenutno upravlja Direkcija, a da li će mu biti vraćena ili trajno oduzeta zavisi od ishoda suđenja za trgovinu drogom i pranje pare koje Šarić čeka u kućnom pritvoru. Prema podacima iz medija, Šarićeva imovina procenjena je na oko 20 miliona evra.

Oduzimanje imovine je mehanizam u borbi protiv organizovanog kriminala koji se u Srbiji primenjuje duže od decenije. Za to vreme, u nadležnost Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom stiglo je na stotine stanova, placeva, preduzeća. Deo imovine je vraćen u slučajevima kada su optuženi oslobođeni, a deo trajno oduzet.

Foto: Alo.rs

Goran Mihajlović foto: Privatna arhiva

Pravili se ludi na saslušanju: Negirali ubistvo Mihajlovića

Veljko Belivuk i Marko Miljković negirali su navode zahteva za proširenje istrage koji ih tereti da su 1. aprila 2019. ubili Gorana Mihajlovića. Kako Alo! saznaje, oni su izjavili da nemaju nikakve veze sa ubistvom i da im je sve namešteno. Na saslušanje u Tužilaštvo za organizovani kriminal juče su dovedeni i Vlade Draganić, vlasnik kuće u Ritopeku, kao i Miloš Budimir. Oni su takođe izjavili da nemaju nikakve veze sa zločinom, koji je zvanično prva surova likvidacija za koju se ovaj klan sumnjiči.

Mihajlović je, prema navodima krivične prijave, namamljen i odveden u klanicu u Ritopeku. Tamo je navodno otrovan, a onda spakovan u džak koji je ubačen u kamion sa peskom i na kraju prebačen u Surduk. Njegovo telo je tamo spaljeno na lomači od guma i ćumura, dok je Belivuk macolom usitnio ostatke. To je spakovano u džakove i bačeno u Dunav sa Pupinovog mosta.

 

- U nadležnosti Direkcije su četiri broda, isto toliko restorana, tri hotela, bife. Raspolažemo sa više od stotinu hektara zemljišta i sa više hiljada kvadratnih metara stambenog prostora. Predmeti čija vrednost ne prolazi čuvaju se u trezoru Narodne banke. Osim nakita, imamo stare novčiće iz doba Rimskog carstva, impozantnu galeriju slika od 27 umetničkih dela oduzetu od počinilaca krivičnih dela, kao i zlatne poluge - rekao je Milan Stevović, direktor Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom.

Foto: Alo.rs

Kuća u Čačanskoj foto: M. Jošida

Šta sve poseduju Belivuk i Miljković

Veljko Belivuk

- Plac u Vrčinu jedan hektar (250.000 evra)

- Ulica Živka Davidovića, stan 80 kvadrata (200.000 evra)

- Ulica Kozarčeva, stan 70 kvadrata (150.000 evra)

- Sat „roleks“ (18.000 evra)

- Automobil VW tiguan (50.000 evra)

- Automobil „škoda superb“ (30.000 evra)

- Novac u gotovini

 

Marko Miljković

- Palilula, stan 62 metra kvadratna (110.000 evra)

- Ulica Čačanska, stan 54 kvadrata (190.000 evra)

- Karaburma, stan 137 kvadrata (250.000 evra)

- Ulica Živka Davidovića, 80 kvadrata (200.000 evra)

- Sat „roleks“ (223.000 evra)

- Sat „roleks“ (50.000 evra)

- Sat „brajtling“ (31.000 evra)

– Novac u gotovini

Komentari (0)

Loading