VOZAČU "AUDIJA SMRTI" UBLAŽENA KAZNA Dobio šest godina zatvora za smrt dečaka i oca troje dece u Nišu
Alo/Masonari Jošida

Apelacioni sud u Nišu osudio je Beograđanina Nemanju Stamenkovića (20 ) na kaznu zatvora od šest godina za saobraćajnu nesreću u kojoj su stradali pešaci Andrej Prenkljušaj (12) i otac troje dece Dejan Ilić (48).

Na taj način preinačena je presuda Osnovnog suda u Nišu doneta jula 2021. godine kojom mu je izrečen sedmogodišnji zatvor za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

- Apelacioni sud je delimično usvojio žalbu branioca, samo u delo odluke o krivičnoj sankciji i optuženog Nemanju Stamenkovića za učinjeno krivično delo osudio na kaznu zatvora u trajanju od šest godina, umesto sedam koliko je osuđen prvostepenom presudom, a ostala mu je mera bezbednosti zabrana upravljanja motornim vozilom “B” kategorije u trajanju od pet godina. Obavezan je na plaćanje troškova, a oštećeni su radi ostvarivanja imovinsko pravnog zahteva upućeni na parnicu – saopštila je Snežana Milošević, portparol ove pravosudne institucije.

Pojašnjeno je da je sud cenio utvrđene olakšavajuće okolnosti na nešto drugačiji način u odnosu na prvostepeni i u smislu odredbi zakona koji regulišu odmeravanja kazne, našao je da je kazna zatvora od šest godina adekvatna i učinjenom delu i učiniocu.

Do stravične nesreće došlo je 4. januara prošle godine oko 20.30 sati na Bulevaru Medijana kada je Stamenković vozeći automobil “audi A6 Quatro” brzinom od 131 kilometara na sat na deonici na kojoj je maksimalno dozvoljeno 60 km/h, izleteo s kolovoza na trotoar i pokosio pešake. Od siline udarca mališan je preleteo preko ograde niškog vodovoda i stradao na licu mesta, dok je Dejan ubrzo preminuo u niškoj bolnici.

Obrazlažući prvostepenu presudu, sudija Osnovnog suda Gordana Petrović je tada saopštila da je izvedenim dokazima nesumnjivo utvrđeno da je Stamenković izvršio delo koje mu se stavlja na teret.

- Iz nalaza veštaka saobraćajne struke utvrdili smo da su prekršeni saobraćajni propisi, te da do nesreće ne bi došlo da se vozač kretao dozvoljenom brzinom. Iz veštačenja Komisije veštaka Zavoda za sudsku medicinu takođe smo zaključili da je uzrok nesreće brzina jer je sećanje vozača bilo očuvano u momentu tog događaja. To su posvedočile maloletnice koje su sa njim bile u vozilu, tako da je krivica za ovaj događaj na vozaču. Iz tog razloga nismo prihvatili njegovu odbranu jer je bila suprotna izvedenim dokazima. Ustanovili smo da je uračunljiv a da je delo izvršio iz nehata, bio je svestan da je delo koje čini zabranjeno jer je vozač a i sam je kazao da je znao koliko je na tom mestu dozvoljena brzina – kazala je presudu sudija Petrović.

Komentarišući visinu izrečene kazne, sudija je objasnila da je okrivljeni mlad čovek koji nije ranije osuđivan.

- Osnov za ublažavanje kazne je to što se radi o mlađem punoletnom licu, na njegovoj strani ima i drugih olakšavajućih okolnosti Međutim, ono po čemu se ova nesreća razlikuje od drugih je što nema doprinosa oštećenih, udes je nastao van kolovoza. Svaki život je podjednako važan, ali ovde su izgubljena dva života od kojih je jedan dečji. Imajući u vidu težinu nastalih posledica, izrečena je ovakva kazna – rekla je sudija Petrović prilikom donošenja prvostepene presude.

Stamenković se neposredno pre izricanja presude obratio porodicama stradalih i izvinio im se.

- Molim vas za oproštaj, mnogo mi je žao zbog onog što se desilo. Voleo bih da vratim vreme, da svi budu živi i zdravai – rekao je Beograđanin. U toku sudskog postupka negirao je krivicu i tvrdio da mu je pozlilo u vožnji zbog čega je privremeno izgubio pamćenje. Međutim, veštaci su ustanovili da je bio potpuno svestan te da pati od manjka empatije i „autentičnog osećaja krivice“.

Presuda Apelacionog suda je pravosnažna, na nju postoji mogućnost izjavljivanja samo vanrednih pravnih lekova koji ne odlažu njeno izvršenje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading