"MISLILI SMO DA NAS BOMBARDUJU, GELERI BUŠILI ZIDOVE KAO STIROPOR" Ispovest žrtava stravične eksplozije u fabrici protivgradnih raketa "Edepro" u Leštanima
Foto: Alo.rs

Tri snažne eksplozije odjeknule su u utorak oko 14 sati u Leštanima, zbog čega se iznad tog kraja nadvila pečurka od dima. U nesreći je eksplodiralo 500 raketa, a pored dvoje poginulih, 16 radnika je povređeno.

Foto: Alo.rs

Miljan Jojić Jojke foto: Fejsbuk

Jedan od poginulih je i rođak vlasnika fabrike u kojoj je radio čak 15 godina. Miljan Jojić i Miloš Saković su od zadobijenih povreda preminuli na licu mesta.

- Niko mi još nije javio da mi je sin nastradao. U toj firmi je bio godinu dana i radio je na strugu. Tog dana je s kolegom trebalo da prebacuje rakete. Niko nam ništa nije potvrdio - kaže neutešni otac Miloša Sakovića.

Foto: Alo.rs

Miloš Savković foto: Fejsbuk

Na licu mesta zatekli smo i strinu nesrećnog mladića, koja je vidno uznemirena jedva pričala od šoka.

- Ne znam zašto ste došli, za nas je Miloš još na poslu! Ništa ne znam i niko nas ništa nije obavestio. Sve što smo saznali to je iz medija. Mi znamo da dete tamo radi i da smo videli dim i eksploziju. Njegov otac je pošao tamo, nije mogao da priđe. Niko mu ništa do sada nije rekao - ispričala je Miloševa strina.

Foto: Alo.rs

Miloševa strina

Pored dvojice poginulih radnika, 16 njih je povređeno u eksploziji, koja se osetila desetinama kilometara dalje od fabrike. Kako saznajemo, u najkritičnijem stanju je mladić B. R. iz Boleča kod Beograda.

- Nažalost, B. R. je i ranije imao težak život, tako da je ovo što mu se dešava zaista nepravda. Živi sam sa samohranom majkom koja je jako bolesna. Kako li će ona da prebrodi sve ovo, samo ona zna. Bolje je ništa ne pitajte. Radio je u magacinu - kaže njegova koleginica i poznanica.  

Četvoro radnika na intenzivnoj nezi

Načelnik prijemnog odeljenja Urgentnog centra Vladimir Arsenijević rekao je juče da su pacijenti povređeni u eksploziji u Leštanima trenutno „u relativno stabilnom zdravstvenom stanju“.

- Četiri pacijenta su u jedinici intenzivne nege i lekari ih, dokle god su na tom odeljenju, posmatraju kao životno ugrožene - rekao je Vladimir Arsenijević.

On je istakao i da su povređeni u utorak brzo dovezeni i zbrinuti, te zahvalio svim medicinskim radnicima na angažovanju. Precizirao je da je dovezeno 20 pacijenata, a da je njih 16 ostalo na lečenju.

 

Meštani i dalje žive u strahu, neki od njih su u tom trenutku pomislili da je pao avion, dok su drugi mislili da je reč o NATO bombardovanju.

Foto:AP Edin Škorić

- To su bile toliko jake detonacije, ljudima su pucali prozori, izletali štokovi od vrata, padao nameštaj... Kada smo izašli napolje, videli smo ogromnu pečurku od dima i ljude u panici. Neki su bili ubeđeni da je pao avion, a neki da smo opet bombardovani. Poznanici iz fabrike kažu da su geleri bušili zidove kao da su od stiropora, da su letele stvari i ljudi - kaže jedan od prolaznika.

Majka i sin za dlaku izbegli smrt, ona zakasnila na posao!

Meštani Leštana prepričavaju sreću koju su imali majka i sin koji su se našli u krugu fabrike.

- Majka je kasnila na posao, kada je došla do parkinga, tada je grunulo. Od siline eksplozije, detonacija je majku bacila na auto. Vozilo pored se zapalilo. Srećom, i majka i sin nisu povređeni. Oboje su u šoku, i ne žele da razgovaraju o tome - navodi jedan od meštana.

Radnik koji se našao u fabrici u trenutku tragedije ispričao je kroz kakav pakao su prošli on i još dvojica kolega.

-  Samo je odjednom grunulo. Počeli smo da letimo po krugu pa sigurno desetak metara. A zatim je poletelo i par raketa. Neko od kolega je viknuo: „Napali su nas!“ Bili smo ošamućeni i nakon što smo se malo pribrali, videli smo haos, pravu kataklizmu. Shvatili smo da se dogodila eksplozija. Ne znamo zašto se dogodilo. Niko nam ništa ne govori - priseća se radnik.

Viljuškar izazvao eksploziju?

Meštani Boleča kažu da su čuli da je do tragedije u fabrici došlo zbog viljuškara.

- Viljuškar je navodno prevozio rakete u kutijama. Tada mu je navodno jedna kutija ispala, posle čega je došlo do varničenja, pa je eksplodirao ceo magacin - kaže jedan od meštana Boleča.

Zasad nije poznat uzrok eksplozije.

Olgica Mitrović iz Leštana ispričala je za Alo! da je njen unuk išao do fabrike jer mu je drug zaposlen tamo, i to baš u trenutku eksplozije. Rečeno joj je da  unukov drug povređen, da su mu popucale bubne opne i da ima otvorenu povredu glave.

Čudo da je iko preživeo!

Vlasnik kafane u Boleču kaže da ima prijatelje zaposlene i toj fabrici i da mu nije jasno kako je uopšte neko preživeo, koliko je eksplozija bila silovita.

- Drugar kaže da se ničega ne seća. Ne znam kako je bilo ko preživeo. Drug je bio u bunkeru kada se dogodila eksplozija. Rekao je da je video da lete geleri. Ko zna šta se tu dogodilo, priča se da su viljuškarom preslagali rakete i da je jedna pala. Bio sam na roštilju kada su krenule eksplozije. Istrčao sam napolje i video rakete - kaže vlasnik.

 

- Glava mu je razbijena, ali je živ, hvala Bogu. Bilo je strašno, tresla sam se ceo dan. Bila sam sama u trenutku eksplozije i jako sam se uplašila - kaže uzrujana Olgica, i dodaje da zna za radnike na koje je zbog eksplozije pao ceo krov, ali da su uspeli da se spasu:

Foto: Alo.rs

Foto: Masanori Jošida

- Na njih je pao krov, pa su se oni svi šćućurili i zagrlili se i rekli su samo: „Šta nam Bog da.“ Hvala Bogu, ostali su živi i uspeli su da se izvuku - kazala je Olgica.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading