DROGIRANI VOZAČI NA ULICI Muskatni orah sa vinom opasna kombinacija
Shutterstock/Paul Biryukov

 

U novosadskoj Osnovnoj školi "Ivo Lola Ribar" održana je komemoracija učiteljici Tijani Bilić, koja je imala samo 36 godina kada je poginula u nedelju, u nesreći koju je izazvao Novosađanin koji je vozio pod uticajem kokaina i marihuane. 

Policija je u ponedeljak uhapsila Beograđanina koji je vozio drogiran i teško povredio 59-godišnju ženu na pešačkom prelazu.

Foto: Alo!/Masanori Jošida

 

Češće nego ikada, stižu vesti nam o vozačima koji su izazvali saobraćajne nesreće drogirani. Čini se češće, nego pod dejstvom akohola. 

Od ukupno 386 primljenih na VMA zbog trovanja raznim drogama, tri četvrtine su muškarci, najviše je bilo onih između 19 i 40 godina.

Najviše je onih koji su prošli sa lakšim trovanjem, a preminulo ih je dvoje. Od svih 177 pacijenata koji su koristili heroin, oko 10 odsto je hospitalizovano. Pacijenti primljeni zbog marihuane nisu zadržavani u bolnici.

Od 82 koji su koristili amfetamine, sedmoro je hospitalizovano. Kada je reč o kokainu, od 40 primljenih u bolnicu, zadržano je troje.

Iako su podaci iz 2019. godine, lekari kažu da situacija nije promenjena. Ove godine bilo je oko 50 testiranja u laboratoriji. U nešto manje od pola dokazano je prisustvo marihuane, kokaina ili amfetamina.

Toksikološkinja sa VMA Snežana Đorđević izjavila je, gostujući u Beogradskoj hronici, da se beleži porast korišćenja psihoaktivnih supstanci, ali što se tiče vozača, nema preciznih podataka jer oni uglavnom nisu testirani na psihoaktivne supstance, već samo na alkohol.

Prema njenim rečima, zato su i verovatno promakli neki slučajevi koje su napravile osobe pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Najčešći pacijenti 

Đorđevićeva napominje da je sve češće pacijenata koji konzumiraju alkohol i kokain, te upozorava da je to mnogo opasnija kombinacija od konzumiranja jedino kokaina.

"Najopasnija su trovanja heroinom, ali to ne znači da i ostale psihoaktivne supstance nisu opasne, a mogu da dovedu i do smrti", navela je.

RTS/Slika ekrana

 

Kod njih, kako kaže, uglavnom dolaze pacijenti koji znaju šta su konzumirali, često se dešava da se kod novih psihoaktivnih supstanci nalazi nešto za šta se ne zna šta je, a onda ni lekari ne mogu da potvrde o čemu se radi.

Naglašava da brzi testovi na psihoaktivne supstance, koje policija koristi na terenu mogu ponekada da budu lažno pozitivni, te da je zato važno da laboratorija bude uključena u dodatne analize da bi se potvrdilo da je određena supstanca zaista konzumirana.

"Neke stvari koje konzumiramo svakodnevno, poput štrudle sa makom ili kafetina, može da bude pozitivan na opijate ili da se posumnja da je koristio heroin. Neophodno je da preliminarni test bude potvrđen još nekom analitičkom metodom", rekla je Đorđevićeva.

Kaže da se i laboratorija zato uključuje kod tih preliminarno pozitivnih slučajeva, kako bi se radile dodatne analize.

Prema njenim rečima beleži se porast zloupotrebe psihostimulanasa.

Kada je reč o neuobičajenim supstancama koje se koriste i koje dovode do trovanja, kaže da je bilo slučajeva zloupotrebe različitih biljaka, poput muskatnog oraha.

"Imali smo dva slučaja trovanja muskatnim orahom, koji sadrži supstancu miristicin. Naši pacijenti su uzimali po četiri muskatna oraha sa vinom. Taj miristicin može da izazove halucinacije", navela je toksikološkinja.

Komentari (0)

Loading