IVAN KONTIĆ U SUDNICI 1. DECEMBRA: Održano pripremno ročište Nikišićaninu optuženom za pokušaj ubistva u Novom Sadu
Printscreen/MUP

 

Incident na ulici su zabeležile kamere sa video-nadzora, a snimak se kasnije pojavio na društvenim mrežama. Ročište je bilo zatvoreno za javnost, a glavni pretres je zakazan za 1. decembar.

Advokat Dejan Bugarski, jedan od Kontićevih branilaca, kazao je da su prvi put imali priliku da pred sudom iznesu stavove odbrane u vezi činjeničnih i pravnih pitanja bez ometanja od strane organa postupka i prvi put je zapisnik sačinjen tačno i nepristrasno bez očigledne tendencije ka malicioznoj interpretaciji svega što je rečeno u korist odbrane kao što je do sada bio slučaj pred tužilaštvom.

- Odbrana Kontića ne osporava da je kritičnom prilikom došlo do tuče između i oštećenog, ali ceneći sve okolnosti pod kojima se desio ovaj događaj, ni u kom slučaju se ne može raditi o pokušaju ubistva, jer za to ne postoje dokazi – kaže advokat Bugarski, dodajući niti objektivni uslovi inkriminacije, a na šta je ukazano sudu navođenjem konkretnih činjenica iz predmeta i pozivanjem na dokaze koje je tužilaštvo potpuno izostavilo kao da ne postoje u predmetu.

IVAN KONTIĆ U SUDNICI 1. DECEMBRA: Održano pripremno ročište Nikišićaninu optuženom za pokušaj ubistva u Novom Sadu

MUP Crne Gore

 

Iako su, kako dalje navodi advokat Bugarski, prema odredbama ZKP imperativnog karaktera jasno obavezani da postupaju na način na koji će nepristrasno razmotriti i ceniti dokaze koji idu, kako na štetu okrivljenog, tako i u korist istog.

- Zaista je neverovatno da uprkos činjenici postojanja dokaza u ovom predmetu na osnovu kojih se na nesumnjiv način utvrđuje da kritičnom prilikom oštećenom život nije bio u opasnosti, Kontića ipak drže u pritvoru duže od godinu dana za navodni pokušaj ubistva – navodi advokat Bugarski. - Nažalost, do sada je ovaj predmet vođen pod očiglednim uticajem medija, a usled čega je zbog stalnog kršenja preuzumcije nevinosti, afektivno obojeno tužilaštvo potpuno neosnovano nametnulo pravnu kvalifikaciju za koju nemaju dokaza, a sve u strahu od javnog mnjenja.

Kontićev branilac veruje da će sud odoleti pritisku medija i da će uzeti u obzir sve dokaze i ceniti ih na zakonit način i da će nakon toga biti doneta sudska odluka koja će se zasnivati samo na raspoloživim dokazima, a ne na paušalnim, neosnovanim i zaista neprofesionalnim stavovima kao što je bio do sada slučaj sa tužilaštvom.

Na optuženičku klupu pored Kontića sešće i O. L. koji se tereti za učestvovanje u tuči i L. V. optužen za pomoć učiniocu posle izvršenog krkivičnog dela. NJih dvojica su u pritvoru proveli mesec dana, i sredinom oktobra prošle godine su pušteni da se brane sa slobode.

UHAPŠEN PO POTERNICI

Po međunarodnoj poternici koja je za njim bila raspisana, Kontić je uhapšen 11. oktobra 2020. u Podgovorici u iznajmljenom stanu, a u decembrun je izručen našim pravosudnim organima. Na saslušanju pred sudijom za prethodni postupak je tada tvrdio da nije pobegao iz Srbije, već da je u Crnu Goru otišao pre bilo kakvog pokretanja postupka protiv njega, da poseti roditelje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading