OVO OTKRIĆE PROMENIĆE SVE! Naučnici izmerili brzinu SMRTI!

“Uspeli smo da gledamo smrt kako putuje po prvi put. Kreće se brzinom od 0,03 milimetra u minuti. Barem se tom brzinom kreće smrt u ćeliji”, objavili su naučnici sa Univerziteta Stanford u studiji objavljenoj u časopisu "Science".

Mrtvac Leš Mrtvačnica
Ilustracija: Shutterstock

Dvojica sistemskih biologa Šianrui Čeng i Džejms Ferel otkrili su brzinu kojom umire jedna ćelija. Ovo otkriće, koje može pokazati i kako ćelije odumiru, koristiće pri daljem razvoju medicine. Naučnici će moći da "ohrabre" ćelije raka da se ubiju ili spreče odumiranje ćelija kod pacijenata s Alchajmerom.

Proučavajući jajne stanice kod žaba Čeng i Ferel su izmerili brzinu apoptoze ili "programirane smrti ćelije". Radi se o mehanizmu kojim ćelija aktivno pokreće vlastitu smrt kao sastavni deo fizioloških procesa ili kao odgovor na određena patološka stanja. Do apoptoze dovode brojni spoljni i unutrašnji faktori.

HOROSKOP ZA 16. AVGUST! Očekuje vas uzbudljiva romansa, ali ne nadajte se previše inače ćete biti povređeni!

Nekad ćelija sama oseti da je vreme da odustane, a ponekad je na samouništenje podstaknu talasi hemijske aktivnosti. Naučnici su zapravo izmerili brzinu tih talasa.

RUS ŠOKIRAO Stavio je ruku ispod mlaza usijanog čelika, ono što se desilo je neverovatno

Apoptoza, odnosno programirana smrt ćelije, zapravo je mehanizam zaštite višećelijskog organizma od delovanja štetnih uticaja iz okoline. U ljudskom se telu događa svakodnevno i pomažu mu tokom života. Na primer, razdvajanje prstiju na rukama i nogama posledica je apoptoze ćelija.

Pas pao sa sedmog sprata i preživeo BEZ OGREBOTINE, a kada saznate kako se zove NIŠTA VAM NEĆE BITI ČUDNO

Čovek u proseku izgubi više od 50 milijardi ćelija dnevno, a neispravni apoptozni procesi dovode do razvoja brojnih bolesti.

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi