google VPS
screenshot youtube
google VPS

screenshot youtube

Google VPS, Foto: screenshot youtube

Gugl je svestan problema koje korisnici imaju, na "Google maps", kada je potrebno da se kreću kroz nepoznate lokacije, čak i ukoliko kod sebe imaju telefon. Zbog toga je kompanija, tokom ovogodišnje Google I/O konferencije, prikazala unapređeni VPS (Visual Positioning System), koji navigaciju unapređuje korišćenjem kamere.

Umesto da ispružite ruku sa telefonom u njoj i nadate se da idete u pravom smeru koji vam pokazuje plava GPS tačka, kamera može da pregleda vaše okruženje i reši problem. U primeru, koji je Gugl demonstrirao, osoba silazi na stanicu metroa i ne zna gde bi trebalo da ide. Potom samo podiže telefon i pokreće kameru. Senzor će potom identifikovati gde korisnik stoji i uporediće poziciju sa Gugl bazom podataka iz "Street View" fotografija u toj regiji. Kada sistem pronađe poziciju korisnika, na ekranu će se pojaviti strelica, koja korisniku pokazuje da li je potrebno da ide levo ili desno.

Gugl nije istakao kada funkcija stiže na telefone, mada bi mogla biti deo šire integracije uz "Google Lens".

Gugl je takođe pomenuo da se poigravao sa mogućnošću da animirani lik (u ovom slučaju lisica) vodi korisnika po gradu, uz pomoć „AR - augmented reality“ (unapređena stvarnost) sistema.

 

Uverite se i sami: