Mobilni telefon Selfi
Profimedia
polomljeno staklo na mobilnom

Privatna arhiva

polomljeno staklo na mobilnom, Foto: Privatna arhiva

Verujem da većina ljudi ne kupuje novi mobilnii telefon, zato što se on pokvario i nema mu pomoći, već zato što razbije staklo na ekranu, pa iako je telefon i dalje funkcionalan, slomljeno staklo  smeta.

Prednost nove verzije Gorilla stakla je u tome što, kako tvrdi proizvođač, može da podnese padove sa većih visina, te, što je još važnije kada su korisnici u pitanju, višestruke padove. Materijal je u laboratorijskim uslovima ostajao neoštećen nakon 15 padova sa visine od jednog metra, što ga čini dva puta boljim od prethodne varijante "Gorilla Glass" 5. U okviru istih uslova konkurentski materijali nisu preživeli ni prvi pad.

Pored izdržljivosti, kompanija Corning – koja stoji iza ovog materijala, se pobrinula i o tome da materijal izgleda drugačije, te razvila načine za štampanje motiva na staklu, a tako da to ne utiče na izdržljivost. Budući da je na novijim modelima pametnih telefona i zadnja strana sve češće od stakla, proizvođači se okreću Gorilla Glass materijalu, a kada su u pitanju obe strane uređaja, pa oko 85 odsto površine uređaja biva pokriveno ovim materijalom, što bi ga, da je u pitanju obično staklo, učinilo prilično osetljivim.

Ali i dalje, ne treba verovati da će i ovo staklo biti nesalomivo, pogotovo kada vam telefon padne na neravnu površinu, ili neki kamičak, a većina korisnika baš tako lomi stakla na svojim telefonima. Zato, dok proizvođači stakala stvarno ne reše da primene nove postojeće tehnologije (nanotehnologije), i obezbede nam, stvarno nesalomivo, staklo, čuvajte svoje telefone adekvatnim zaštitama i futrolama.