Gorila staklo 6 za mobilni, izdržava i 15 padova sa metar visine

PC press/J. V. | Hi-Tech 2018-07-19 12:36:12 2018-07-19 12:36:12

Dobra vest za one koji su nespretni sa svojim telefonima je da je "Gorilla Glass" 6 tu, te da je dizajniran tako da bude još izdržljiviji od svog prethodnika koji je do korisnika stigao još pre dve godine.

Profimedia

Verujem da većina ljudi ne kupuje novi mobilnii telefon, zato što se on pokvario i nema mu pomoći, već zato što razbije staklo na ekranu, pa iako je telefon i dalje funkcionalan, slomljeno staklo  smeta.

Prednost nove verzije Gorilla stakla je u tome što, kako tvrdi proizvođač, može da podnese padove sa većih visina, te, što je još važnije kada su korisnici u pitanju, višestruke padove. Materijal je u laboratorijskim uslovima ostajao neoštećen nakon 15 padova sa visine od jednog metra, što ga čini dva puta boljim od prethodne varijante "Gorilla Glass" 5. U okviru istih uslova konkurentski materijali nisu preživeli ni prvi pad.

Pored izdržljivosti, kompanija Corning – koja stoji iza ovog materijala, se pobrinula i o tome da materijal izgleda drugačije, te razvila načine za štampanje motiva na staklu, a tako da to ne utiče na izdržljivost. Budući da je na novijim modelima pametnih telefona i zadnja strana sve češće od stakla, proizvođači se okreću Gorilla Glass materijalu, a kada su u pitanju obe strane uređaja, pa oko 85 odsto površine uređaja biva pokriveno ovim materijalom, što bi ga, da je u pitanju obično staklo, učinilo prilično osetljivim.

Ali i dalje, ne treba verovati da će i ovo staklo biti nesalomivo, pogotovo kada vam telefon padne na neravnu površinu, ili neki kamičak, a većina korisnika baš tako lomi stakla na svojim telefonima. Zato, dok proizvođači stakala stvarno ne reše da primene nove postojeće tehnologije (nanotehnologije), i obezbede nam, stvarno nesalomivo, staklo, čuvajte svoje telefone adekvatnim zaštitama i futrolama.

Expand player
Pogledajte više