Radio, automobil
Shutterstock
Radio, automobil

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Svega pet minuta u autu čini vam se kao sat vremena, a dosada vas ubija? Kako biste ovoga puta kupili auto-radio koji će vas verno služiti, pogledajte šta sve treba da znate pre kupovine.

Izvor zvuka

Prvo i najvažnije što morate definisati prilikom kupovine radija jeste izvor zvuka, odnosno preko čega ćete slušati muziku. Naravno, svi automobili imaju FM radio koji i dalje mnoge zabavlja kada voze. Međutim, ako želite da poslušate svoju dugo pravljenu plejlistu, samo radio i neće biti najbolji izvor.
Ako planirate da auto-radio koristite pre svega za slušanje FM stanica, pogledajte koliko radijskih stanica možete memorisati kako bi vam uvek bile lako dostupne. Većina modernih radija za auto može memorisati 18 FM stanica.

Sa CD-om

Ako imate kolekciju CD-ova vaših omiljenih muzičara, u tom slučaju je auto-radio sa CD-om najbolji izbor za vas. Uzmite u obzir kako CD kao medij polako, ali sigurno izlazi iz upotrebe, jednako kao što su izašle kasete, te kako biste se u jednom trenutku mogli naći u problemu ako vam to bude jedini izvor zvuka.

Sa USB-om

Sa kaseta smo prešli na CD, a sa CD-a na USB. I svakako preporučujemo da vaš auto-radio poseduje USB ulaz. Na taj ćete način mnogo lakše iskombinovati pesme koje želite da slušate u automobilu. Napunite svoj USB pesmama u MP3 formatu i spremni ste za vožnju. Osim što je mala verovatnoća da će u bliskoj budućnosti prestati da se koristi USB, na njemu ćete u odnosu na CD moći da sačuvate i veću količinu pesama. Svakako proverite koje još formate auto-radio podržava i koje može učitati sa USB-a.

AUX ulaz

Većina modernih auto-radija ga poseduje, ali, svejedno, navodimo AUX ulaz kao nešto što bi vaš novi auto-radio morao da ima. Za one koji ne znaju, putem AUX ulaza možete svoje ostale uređaje (laptop, tablet, mobilni telefon, MP4) spojiti s radiom i sa njih automatski puštati muziku.
Sve što vam je potrebno jeste kabl s dva 3,5 mm džeka, kojim inače spajate slušalice ili zvučnike sa svojim laptopom ili telefonom, a ovoga puta bitno je da na obe strane kabla bude 3,5 mm džeka.

Bluetooth

Modernija verzija AUX ulaza je bluetooth ili blutut. Povezivanje vaših uređaja blututom s auto-radiom svakako je zanimljiva opcija prvenstveno zbog nepostojanja nikakvih žica između izvora zvuka i radija. Međutim, uzmite u obzir kako je blutut jedan od najvećih potrošača baterije (na mobilnom), pa za duža putovanja ipak predlažemo druge opcije.

Micro SD

Poslednji izvor zvuka koji ćemo izdvojiti u ovom tekstu jeste mikro SD kartica. Situacija je slična kao i sa USB-om. Jednostavno svoju memorijsku karticu napunite omiljenom muzikom - i to je to. Auto-radio sa SD karticom prvenstveno je dobar izbor za one koji više vremena provode u svom automobilu na dužim putovanjima. Na SD karticu moći ćete da stavite veliki broj pesama i na taj način osigurati da se ne ponavljaju.

Izlazna snaga

Izlazna snaga auto-radija prvenstveno će zavisiti od vašeg ukusa. Želite li da od svog automobila napravite pokretni disko-klub ili mesto za vožnju s muzikom koja će ubijati dosadu? Ako je odgovor ovo drugo, auto-radio s maksimalnom izlaznom snagom od 50W morao bi biti i više nego dovoljan za vas. Ako ipak hoćete da pojačate snagu zvuka, pobrinite se da vaš auto-radio ima RCA predizlaz, na koji možete spojiti dodatno pojačalo.

Tagovi