tastatura
Shutterstock
tastatura

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Bilo da vam treba za video-igre, posao ili nešto treće, pripremili smo nekoliko saveta za kupovinu.

Vrste

U zavisnosti od spajanja sa računarom razlikujemo:

- žične tastature

- bežične tastature

Žične tastature imaju kraće vreme odaziva, izdržljivije su i ne treba da brinete o zameni baterija. Ali ako se ipak odlučite za bežičnu, možete birati između RF i blutut tastature.

RF tastatura koristi radio-vezu. S njom dobijete mali USB prijemnik koji uključite u računar i on pokreće tastaturu. On najčešće radi na frekvenciji od 2,4 GHz. Ako imate i RF miša, možete ga spojiti na isti prijemnik i uštedeti jedan USB ulaz. To takođe znači da drugi uređaji koji koriste tu istu frekvenciju, poput mikrotalasne i bežičnog telefona, mogu ometati rad tastature.

Blutut tastatura ne traži USB ulaz, pa je zato idealna za uređaje poput mobilnih telefona, tableta ili pametnih televizora. Takođe, blutut je pouzdaniji od RF-a i manje su šanse da će se pojaviti smetnje. Međutim, one zahtevaju češće punjenje i zamenu baterija od RF tastature.

Ako tastaturu koristite svaki dan po nekoliko sati, držite je što dalje od blututa. Ali ako vam je svaki slobodni USB ulaz od presudne važnosti ili ako vam treba tastatura za tablet ili laptop, blutut je zadovoljavajuća opcija.

Silikonska

Obično je reč o mini-tastaturama koje lako možete poneti uz svoj tablet ili drugi pametni uređaj i nositi ih sa sobom, čak ih je moguće u potpunosti namotati i staviti u džep ili torbu.

Iako su odlične za putovanja zbog otpornosti na vodu i prašinu, lakše čišćenje i jednostavnu prenosivost, silikonske tastature nisu namenjene svakodnevnom radu u kancelariji.

Ergonomija

Možda niste o ovome razmišljali, ali oblik tastature može znatno olakšati ili otežati njeno korišćenje. Praktična funkcija je mogućnost postavljanja tastature po visini, pogotovo ako je koristi više ljudi. Da biste olakšali život svojim zglobovima, razmislite i o dodatnom naslonu za ruke.

Ergonomske tastature zahtevaju prilagođavanje. Ako vam nakon prvog korišćenja tastatura ne paše, umesto da je odmah vratite, uložite u nju nekoliko dana.

Materijali

Po materijalu tastature delimo na one sa gumenim kupolama, na membranske i mehaničke.
Kao što im ime govori, tastature s gumenim kupolama koriste male gumene kapice ispod svake tipke koje pritiskom šalju signal računaru. Znatno popularnije su membranske koje sadrže veliku gumenu površinu koja povezuje sve tipke. One su jednostavnije i jeftinije. Kod mehaničkih tastatura svaka tipka ima svoju oprugu koja je vraća u početni položaj kada je pritisnemo.

Najveća prednost mehaničkih tastatura jeste njihova izdržljivost i preciznost. Troše se značajno manje i jednostavnije se čiste, ali zato zahtevaju jači pritisak tokom korišćenja i mnogo su glasnije od membranskih.

Pozadinsko osvetljenje

Postoje dve vrste osvetljenja:

- osvetljenje oko tipke

- osvetljenje same tipke

Osvetljenje same tipke je praktičnije jer ćete bolje videti koje slovo ili znak birate, što nije slučaj sa osvetljenjem oko tipke. Postoje tastature kod kojih se osvetljenje može programirati da su određene tipke jače osvetljene od drugih ili pak možete postaviti određene svetlosne efekte.

Bežične tastature s osvetljenjem su retke jer svetlo jako troši bateriju, pa ćete uglavnom morati da birate između žičnih tastatura.