miš
shutterstock
miš

shutterstock

Foto: shutterstock

Kompjuterski miš je jedno od najelegantnijih rešenja kada je reč o kompjuterskoj opremi, uređaj bez kojeg ne bi bila moguća jednostavna upotreba računara. Dizajnerski je ostao prilično nepromenjen do danas. Vremenom je dolazilo do određenog napretka - kuglica na dnu miša je otišla u zaborav.

Danas postoje različite vrste miševa u zavisnosti od potrebe - optički i laserski, bežični i žičani i gejmerski.
Svaki moderan miš je zapravo na neki način i kamera - snima površinu i šalje računaru informacije o njoj, kako bi se odredila pozicija. Optički miš emituje zrak LED svetla na površinu, koje se zatim odbija nazad i preko posebnih sočiva i senzora konvertuje u koordinate. Laserski miš, sa druge strane, koristi infracrveni laserski zrak.

Žični miševi se povezuju preko USB-a i donose korisnicima maksimalnu pouzdanost u pogledu konekcije. Sa druge strane, tu je kabl i moguća sputanost njime. Bežični miševi mogu funkcionisati preko posebnog risivera koji ide u USB port ili preko blutut konekcije.

Gejmerski miš se odmah prepoznaje, kao i većina proizvoda prilagođenih gejmerima. Oni izgledaju agresivno, sa oštrim ivicama, atraktivnim dizajnom, a često imaju i opcije da pulsiraju različitim bojama. Bitnija stvar od njihovog izgleda jeste da je reč o ozbiljnim komadima hardvera.

Noviji modeli miševa obično rade godinama bez ikakvih kvarova. U slučaju kvara miša, najbolji način da ga popravite je… da ga bacite - pošto im je cena veoma niska.