Mobilni telefon, punjnje, baterija
Profimedia
Mobilni telefon, punjnje, baterija

Profimedia

Mobilni telefon, punjnje, baterija, Foto: Profimedia

Pogledajte pregled najčešćih grešaka pri punjenju baterija pametnih telefona.

Tuđi punjač

Kad god je to moguće, izbegavajte da koristite bilo koje druge punjače osim originalnog koji ste dobili s pametnim telefonom. Ukoliko često punite bateriju drugim punjačima, moguće je da ćete joj skratiti životni vek i smanjiti kapacitet. Pogotovo se klonite jeftinih punjača jer nemaju ugrađene odgovarajuće zaštitne mehanizme.

Uklonite futrolu

Zaštitne futrole su super kada treba da zaštitite smartfon od ogrebotina i padova, ali one mogu naštetiti vašem uređaju ukoliko ih ostavite na njemu tokom punjenja. Zašto? Pa, mogu da blokiraju odvod toplote, zbog čega bi moglo da dođe do bespotrebnog zagrevanja telefona. A toplota je smrt za bateriju.

Ne punite telefon noću

Ne, stvarno. Nemojte. Nema nikakve svrhe niti smisla. Radije dopunite telefon pre spavanja, pa nastavite ujutru dok se spremate za posao, u školu ili kuda već.

Ne punite ga i ne praznite do kraja

Životni vek baterije ograničen je, između ostalog, ciklusima punjenja i pražnjenja. Svaki put kad ispraznite bateriju do kraja i napunite je u potpunosti potrošili ste jedan ciklus. Stoga nastojte da punite mobilni otprilike do 80 odsto i da ga ne praznite ispod 20 odsto.