Samsung Galaxy S10
Promo
Samsung Galaxy S10

Promo

Samsung Galaxy S10, Foto: Promo

Kada govorimo o rezultatima van našeg podneblja, zabeležena je i prodaja veća u odnosu na bilo koji drugi Samsung pametni telefon koji se u Evropi može kupiti. Pojedinačno gledano, Samsung Galaxy S10+ je ostvario više od polovine prodaje, pokazujući rastući trend da se potrošači opredeljuju za telefone visokih performansi i velikih ekrana.

Šta je to što uređaji iz Galaxy S10 serije imaju, a što je potpuno oduševilo korisnike širom sveta, pa i nas, pokušaćemo da objasnimo u narednim redovima.

Dizajn:

Samsung Galaxy S10

Promo

Samsung Galaxy S10, Foto: Promo

Ne sudi po knjizi na osnovu korica, odnosno ne sudi o telefonu na osnovu dizajna ovde apsolutno ne važi. Jer, u ovom slučaju i treba suditi o telefonu na osnovu toga kako izgleda! Fantastičan spoljašnji i prepoznatljiv Samsung dizajn samo je uvod u decenijski dugu priču o inovacijama. Jedinstveni Infinity-O display u okviru koga je smešten ceo niz senzora i tehnologija za kameru u „otvoru u ekranu“, pruža zaista neometan prikaz korisniku. Zahvaljujući tome što su senzori u samom ekranu, na raspolaganju je maksimalna površina ekrana, od ovice do ivice, sa odnosom stranica 19:9. Ivice uređaja su simetrično zaobljene sa prednje i zadnje strane. Uređaji su još tanji, sa neverovatno udobnim hvatom i autonomijom korišćenja jednom rukom. Uređaji stižu u originalnim bojama - prizma crnoj, beloj, zelenoj, plavoj i neon žutoj, a Galaxy S10+ i sa premium keramičkim telom u crnoj i beloj boji.

Baterija, performanse, memorija:

Samsung Galaxy S10

Promo

Samsung Galaxy S10, Foto: Promo

Veštačka inteteligencija na Galaxy S10 seriji uređaja omogućava neverovatnu autonomiju baterije pored vrhunskog hardvera (treća generacija serije 9 Exynos procesora 9820 8n i DDR4X radna memorija). Galaxy S10+ dolazi sa baterijom kapaciteta do 4100 mAh, model Galaxy S10 3400 mAh, a Galaxy S10e ima bateriju kapaciteta 3100 mAh. Galaxy S10 uređaji u principu uče kako koristite telefon i optimizuju potrošnju baterije. Telefoni dolaze sa memorijom od 6 GB do čak 12 GB RAM-a i sa 128GB, 512GB ili 1TB interne memorije, koja je proširiva microSD karticama do 512 GB. Sa unutrašnjim memorijskim prostorom veličine do 1 TB kod S10+ uređaja, i dodavanjem microSD kartice sa još 512 GB, dobija se revolucionarni prostor od 1,5 TB što je dovoljno za skladištenje svega što nam je važno – pa do kraja života.

Korisnički Interfejs – ONE UI:

Novi korisnički interfejs, ONE UI, reorganizovan je za jednostavnije i lakše korišćenje telefona, a predviđen je za rad u saradnji s operativnim sistemom Android 9 Pie. Kod One UI interfejsa performanse su besprekorne, ikonice jasne i uočljive. Gornji deo ekrana služi za prikaz i reč je o najpreglednijem delu ekrana. Donji deo ekrana je deo preko kojeg je moguća najjednostavnija.

Samsung Galaxy S10

Promo

Samsung Galaxy S10, Foto: Promo

komunikacija sa onim što nam je od telefona potrebno. Interfejs je tako napravljen da je moguće jednom rukom koristiti telefon čak i kod ekrana od od 6,4 inča koliko ima S10+. Tu je i Noćni režim rada, gde se jednim potezom interfejs može “potamniti” i učiniti telefon prijatnijim za oči u određenim uslovima – recimo, noću.

Ekran:

Tim koji dobija ne treba menjati. Pametnom dosta. Samsung ekrani na mobilnim uređajima oduševljavaju korisnike širom sveta, a kod Galaxy S10 uređaja su još bolji. Samsung je u ovu liniju uređaja uveo Dinamični Super AMOLED ekran, sa HDR10+ tehnologijom, koja se inače koristi u izradi premium TV panela. Ovakav ekran prikazuje širi spektar boja i daje neuporedivo živopisniji prikaz svega na ekranu zahvaljujući tonskom mapiranju. Ekran donosi još dublje crne i svetlije bele nijanse, dinamički mapira tonove za poboljšanu osvetljenost i to za širi raspon boja. Zato i pruža bolju i čistiju sliku pod jarkim svetlom.

Samsung Galaxy S10

Promo

Samsung Galaxy S10, Foto: Promo

Bezbednost:

Samsung uvodi prvi ikada ultrazvučni skener otiska prsta koji čita 3D konture otiska prsta, a ne 2D sliku, i nalazi se u samom ekranu. Ovaj senzor skenira i 3D mapira jagodicu prsta, tako da je nemoguće falsifikovati. Ne samo da gleda šaru otiska korisnika, već i dubinu brazdi i celog otiska, te je bezbednost telefona veća nego ikada. Ovakav skener funkcioniše u svim uslovima, čak i ako su ruke suve, vlažne, tople, hladne….

Samsung Galaxy S10

Promo

Samsung Galaxy S10, Foto: Promo

Kamera:

Recimo da je ovo najbolja kamera za sve prilike. Uz takav sistem kamera, svaki korisnik je skoro pa profesionalni fotograf. Galaxy S10+ ima tri zadnje i dve prednje kamere, Galaxy S10 tri zadnje i jednu prednju kameru, dok Galaxy S10e stiže sa dve zadnje i jednom prednjom kamerom. Sva tri uređaja koriste gotovo identičan sistem zadnjih kamera, a Super brzi Dual Pixel senzor je glavna, širokougaona kamera od 12 megapiksela na sva tri uređaja. Sistem kamera sastoji se još i od ultraširokog objektiva sa vidnim poljem od 123 stepena (kao ljudsko oko) i 16 megapiksela prvi put u S seriji, takođe na sva tri modela; dok Galaxy S10 i S10+ imaju i telefoto kameru od 12 megapiksela. Telefoto sočivo i Super brzi Dual Pixel poseduju Optičku stabilizaciju (OIS), dok ultraširokougaono sočivo ima Super stabilizator. Ono što zaista predstavlja revolucionarnu novinu je to da i prednja i zadnja kamera mogu da snimaju do UHD kvaliteta, a zadnja kamera nudi snimanje u HDR10+ kvalitetu. Galaxy S10 telefoni podržavaju snimanje u 4K rezoluciji do 60 fps. Telefoni dolaze sa najboljom prednjom kamerom, a Galaxy S10+ sa čak dve. Za glavni senzor uređaji koriste širokougaoni senzor od 10 MP, s otvorom blende f/1.9, ali i Dual pixel PDAF tehologijom. To je prva kamera koja ovu tehnologiju ima sa prednje strane.