Lepo vreme, toplo, sunčano, Knez Mihailova, Beograd
Kristina Bezbradica / Alo!

 

laptop

Profimedia

laptop, Foto: Profimedia

Eksperti kompanije „Kaspersky“ Lab otkrili su distribuciju neobične prevare koja korisnicima nepovratno oduzima njihovo vreme i podatke. Postavljenje lažnih veb stranica za besplatno generisanje poklon kartica, sajber-kriminalci i hakeri su u mogućnosti da "prodaju" podatke korisnika sajtovima trećih lica.

Pročitajte još:

 

I dok su članovi celokupne industrije i agencija za sprovođenje zakona iz celog sveta fokusirani na borbu protiv sajber kriminala, sami kriminalci stalno traže nove načine za zarađivanja novca – pored samog malvera. Ponuditi nešto vredno a besplatno uvek je isplativ marketinški potez, a kriminalci ovo koriste za svoju dobit. Veb stranice koje korisnicima nude mogućnost izrade besplatnih poklon kartica za poznate kompanije - kao što su iTunes, Google Play, Amazon ili Steam - nisu ništa novo. Na primer, "sigurne" aplikacije kao što su "Tokenfire" i "Svagbucks" kupuju kodove kartica od proizvođača i daju ih klijentima kao nagradu za određene aktivnosti.  

 

Sajber kriminalci su očigledno prepoznali popularnost takvih sajtova i odlučili da varaju korisnike koristeći jednostavan algoritam.