Telefon, duo kamera, maske za telefone
Shutterstock, ilustracija
Telefon, duo kamera, maske za telefone

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

To zapravo znači da na telefonu imate dva senzora umesto jednog, ali ta dva foto senzora funkcionišu zajedno. U momentu slikanja, glavni senzor dual kamere pravi fotografiju na najbolji mogući način dok drugi senzor istovremeno dodaje neke druge elemente koji ne mogu biti „uhvaćeni“ samo glavnim senzorom.

Benefiti dual kamere mogu biti „bokeh“ efekat, poboljšanje specijalnih efekata ili na primer „proširena realnost“. Ovim efektom dobijate zamućenje pozadine da bi se istakao subjekt koji je u prvom planu, što fotografijama daje umetnički izgled.

Efektom „proširena realnost“ (AR – Augmented Reality) dobijate realan kadar, to jest prizor iz vašeg realnog okruženja, obogaćen kompjuterski generisanim elementima.

Pored raznih efekata, prednosti dvostruke kamere svakako su i mnogo bolji kvalitet fotografije zbog velikog broja detalja koje „hvata“ drugi senzor. Takođe, mnogo je bolji kvalitet fotografije u uslovima manje osvetljenosti zbog toga što drugi senzor „hvata“ svu dostupnu svetlost.

Kod nekih telefona dvostruka kamera je optimizovana i za vrhunske mogućnosti zumiranja, a bez gubitka na kvalitetu fotografije.