Kompjuter, računar
Shutterstock
Kompjuter, računar

Shutterstock

Kompjuter, računar, Foto: Shutterstock

Kompanija Microsoft tokom 2019. godine u više navrata obaveštavala je korisnike o prestanku podrške za Windows 7 u januaru 2020. godine.

Sad je to počela da čini obaveštenjima, koja se korisnicima prikazuju preko celog ekrana, navodeći da posle 14. januara Windows 7 više neće biti podržan.

S obzirom na to da je izuzetno veliki broj korisnika, iz zadovoljstva, i dalje odan Windows 7 operativnom sistemu, kompanija navodi da će od 15. januara sledeće godine njihov sistem biti ranjiviji na napade i da će računar s tim sistemom biti manje otporan na viruse i malver.

Nakon 14. januara Microsoft više neće pružati nikakav vid podrške za Windows 7, što znači da neće biti novih ažuriranja, bezbednosnih i sigurnosnih zakrpa, kao ni rešavanja uočenih problema nakon tog datuma. Korisnici nakon 15. januara moraće da se okrenu nekom drugom rešenju za zaštitu računara ili da jednostavno pređu na Windows 10.

Windows 10 je trenutno najpopularniji operativni sistem na svetu i predviđa se da će nakon 15. januara baza korisnika prevazići broj od jedne milijarde, što je bio prvi veliki plan korporacije za ovaj operativni sistem.