lap top
Shutterstock

 

lap top

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Većina ljudi ne razume razliku između notbuka i laptopa. Međutim, odabir pravog uređaja, u skladu s potrebama, umnogome bi vam olakšao život i posao. Ukoliko ste na pragu da kupite jedan od ovih malih računara, korisno je znati njihove razlike i mogućnosti da biste odabrali najbolju verziju za sebe.

Pročitajte još:

 

Laptop

Laptop je prenosni računar relativno malih dimenzija, jednostavan za nošenje i prilagođen za korišćenje na različitim mestima. Danas predstavlja neizostavan deo svakodnevnog ili poslovnog života većine ljudi.

Notbuk

Notbuk (notebook, eng. sveska) je lični računar, koji ne mora biti u potpunosti funkcionalan i opremljen kao laptop ili stoni kompjuter, već mu je naglasak na jednostavnosti, nosivosti i dostupnosti. Notbuk najčešće teži manje od tri kile, a kreiran je tako da može stati u torbu ili ruksak.

Preporučujemo i ovo:

 

Korišćenje

Danas na tržištu postoji veliki broj modela laptopa, koji se međusobno razlikuju po veličini, karakteristikama i ceni, što kod odabira pravog laptopa za krajnjeg korisnika predstavlja veliki izazov. Laptop računari napravljeni su da bi u potpunosti imitirali funkcionalnost stonih verzija uz dodatnu nosivost. Kapacitet tvrdog diska i RAM memorije na početku su bili mnogo veći na laptopovima, a moguće je bilo i ubaciti CD/DVD. Notbuk je na početku bio namenjen za ličnu upotrebu poput pisanja mejlova, beleški, zabave i organizacije datoteka, a laptop je bio predstavljen kao uređaj za posao uz MS pakete.

Kako tehnologija napreduje iz dana u dan, razlika između notbuka i laptopa postaje sve manja i ogleda se jedino u veličini i masi uređaja. Baterija laptopa može izdržati dva do tri sata više od notbuka, ali je laptop u isto vreme teži.

 

Šta kupiti?

Da biste znali da li da odaberete notbuk ili laptop, uzmite u obzir i da notbuk većinom nema mogućnost ubacivanja CD-ova i DVD-ova. Međutim, notbuk je odličan izbor za osobe koje mnogo putuju, a moraju ili žele biti onlajn u svakom trenutku. Njegova mala težina i dimenzije omogućuju ugodno nošenje, a visoke rezolucije ekrana neće pasti teško vašim očima. Ipak, ako želite da pazarite stalni računar, bolje je investirati u laptop koji će moći izvesti zahtevnije i teže operacije, te skinuti razne programe i datoteke.