Kupovina televizora
Shutterstock
Kupovina televizora

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Opcija je mnogo i teško je odlučiti koji televizor kupiti. U ovom kratkom vodiču za kupovinu televizora pročitajte konkretne savete koji su vam potrebni za brzu i jednostavnu kupovinu televizora, te saznajte kako odabrati televizor baš po vašoj meri.

Obavezni priključci

Bilo da ste kupili LCD ili OLED televizor, sigurno ćete na njega spajati različite uređaje. A realno, jedine dve vrste priključaka koje vaš televizor treba da podržava su:

- HDMI (minimalno dva; HDMI 2.0 za 4K ili UHD TV-a)

- USB.

Veličina je bitna

Prilikom kupovine novog televizora, veličina ekrana je u prvom planu. Postoji li idealna veličina TV ekrana? Postoji. Ona zavisi od udaljenosti između televizora i mesta s kojeg ćete ga gledati, a bilo bi idealno da je dva-tri puta veća od dijagonale ekrana. Na primer, udaljenost mesta gledanja od televizora veličine ekrana 48” (122 cm) trebalo bi da bude između dva i po i tri metra.
Preporuka: Prilikom odabira najboljeg televizora, veće je uvek bolje. Kvalitetna slika više će doći do izražaja na velikom ekranu, stoga odaberite što veći ekran unutar budžeta s kojim raspolažete. U granicama normale, naravno.

Full HD ili 4K?

Trenutno tržištem dominiraju Full HD (1920p x 1080p) televizori, a većina sadržaja prilagođena je upravo toj rezoluciji. No, sve veću popularnost imaju 4K ili Ultra HD (UHD) televizori. UHD televizori imaju čak četiri puta veću rezoluciju od Full HD uređaja, ali prati ih i nekoliko nedostataka:
- visoka cena
- jako malo sadržaja prilagođeno je 4K rezoluciji
- 4K dolazi do izražaja isključivo na većim televizorima
Preporuka: Ako ne možete ili ne želite izdvojiti veći budžet za 4K televizor, Full HD TV je i dalje izvrsna opcija koja će vas sigurno služiti još neko vreme.

LCD, LED ili OLED?

Velika većina televizora danas su LCD televizori s LED osvetljenjem. A na scenu polako stupaju i OLED televizori koje ćete prepoznati po tome što su tanji od LCD televizora, a često su i zakrivljeni. Ne treba im pozadinsko osvetljenje, a istovremeno prikazuju jake i živopisne boje van svake konkurencije. Nažalost, s vrhunskom tehnologijom dolazi i paprena cena.
Preporuka: LCD-LED televizori i dalje su najbolji izbor, osim ako ne raspolažete budžetom od nekoliko prosečnih srpskih plata. U tom slučaju samo navalite na OLED TV.

Tri brza saveta

- Idealna pozicija televizora je u visini očiju.

- Televizijski signal uskoro prelazi na novi standard, pa neka vaš novi televizor ima ugrađen DVB-T2 standard s HEVC sistemom kodiranja.

- Odredite unapred koje dimenzije televizora su vam potrebne kako bi se bez problema uklopio na mesto gde nameravate da ga postavite.

Smart TV - da ili ne?

Prvo smo dobili pametne telefone, a sad se i televizori prave pametni. Osim klasičnog gledanja televizijskog programa, na smart TV-u možete:
- surfovati internetom
- pregledati društvene mreže
- koristiti aplikacije
- gledati video-zapise na „jutjubu“
Preporuka: Treba li vam zaista smart TV? Reći ćemo ne. Radije dodatni novac uložite u veći ekran. Ali ako vas zaista privlači ideja da televizor koristite slično kao pametni telefon ili tablet, zašto ne.