Donald Tramp, TikTok
Alo.rs / Ilustracija
Donald Tramp, TikTok

Alo.rs / Ilustracija

Donald Tramp, TikTok, Foto: Alo.rs / Ilustracija

Iz "Bajt densa" kažu za Rojters da im kineska vlada nikada nije predložila da ugase TikTok u SAD ili na nekom drugom tržištu.

Tramp je prethodno, komentarišući medijske izveštaje da BajtDens želi da izbegne prodaju, rekao da neće biti produžen rok za prodaju TikToka.

ANKETA: DA LI KORISTITE TIK-TOK?

 

To znači da BajtDens ima manje od nedelju dana da postigne dogovor o prodaji, ili će njegova aplikacija biti potpuno zabranjena u SAD-u ako to ne učini do 15. septembra.

Prema izvršnoj naredbi od 6. avgusta, Bela kuća je dala BajtDensu rok od 45 dana da proda američko poslovanje TikToka nekom kupcu u SAD, uz obrazloženje da ta popularna aplikacija predstavlja pretnju za privatnost ličnih podataka korisnika i nacionalnu bezbednost.

Mada je jednom naknadnom naredbom precizirano da transakcija mora da bude završena do 12. novembra, kineka tehnološka kompanija, bez obzira na to, verovatno neće završiti posao u zadatom roku, ocenjuje Raša tudej.

Naime, pregovori sa američkim firmama zainteresovanim za kupovinu, među kojima su i Majkrosoft i Orakl, iskomplikovali su se, prema pisanju "Blumberga", zbog donošenja nove regulative u Kini prema kojoj BajtDens sada mora da podnese potencijalni sporazum o prodaji na odobrenje nadležnom državnom organu.

BajtDens je u međuvremenu podneo tužbu protiv vlade SAD u nastojanju da ospori izvršne naredbe Bele kuće, navodeći da su kompaniji uskraćena zakonska prava na redovan postupak i da Trampova administracija nije ponudila nikakve „verodostojne dokaze“ u prilog svojim tvrdnjama vezanim za nacionalnu bezbednost.

TikTok je aplikacije za razmenu kratkih video sadržaja.

PROČITAJTE JOŠ: