laptop
shutterstock
laptop

shutterstock

Foto: shutterstock

 


Gubitak ili krađa skupocenog laptopa vrlo je ozbiljna situacija, koju niko ne shvata olako. Na sreću, postoji niz načina pomoću kojih možete otkriti tačnu lokaciju uređaja kako biste ga pronašli ili prijavili policiji.
Kako pronaći Windows?
Microsoft je u Windows 10 ugradio aplikaciju „Find My Device“, pomoću koje možete pronaći svoj laptop. Uključite je na vreme kako biste se osigurali od lopova i zaborava. Uđite u „Start meni“ i kliknite na „Settings“, pa potražite opciju „Update & Security“ i onda kliknite na „Find My Device“ i proverite da li je uključen ili ugašen. Ukoliko je isključen, obavezno ga uključite.
Ako vam ukradu uređaj i odlučite da ga tražite, a prethodno ste se preventivno osigurali (pasus iznad), prijavite se na stranicu za „Microsoft“ profil i na desnoj strani birajte opciju „Find My Device“. Kliknite na nju kako biste počeli sa potragom. „Microsoft“ će vam na karti pokazati tačnu lokaciju vašeg uređaja i vreme kada je tamo bio.
Kako pronaći „Mac“?
„Mac“ možete potražiti pomoću funkcije „Find my Mac“, koja će odrediti tačnu lokaciju laptopa na karti. Prvo idite u postavke „iClouda“ pomoću „System Preferances“. Pronađite opciju „Find My Mac“ i proverite da li je aktivna. Ako nije, aktivirajte je.
Ukoliko vam je to uključeno, a izgubili ste taj „Mac“ uređaj, idite na „iCloud.com“ i prijavite se svojim „Apple“ profilom, te izaberite potragu za uređajima. Na ponuđenoj listi kliknite na vaš izgubljeni uređaj i saznajte gde se nalazi.