Windows 10 logo
EPA/Ritchie B. Tongo
Windows 10 logo

EPA/Ritchie B. Tongo

Windows 10 logo, Foto: EPA/Ritchie B. Tongo

Manja, značajno svedenija verzija Windowsa 10 se pojavila u najnovijem prikazu nadogradnje „Redstone 5“. Microsoft je naziva „Windows 10 Lean“, a ova verzija operativnog sistema je, nakon instaliranja, za 2GB manja od standardne verzije. Sada će svi koji su imali problema sa instalacijom ili update-om Windows 10 operativnog sistema, zato što u svom laptopu ili tabletu imali savremenije i lakše, ali i sa manje prostora SSD hardove, moći da ih instaliraju, bez problema.

Ono što nedostaje ovoj verziji jesu Registry Editor, Internet Explorer, wallpaper, Microsoft Management Console i drajveri za CD i DVD uređaje. Sugeriše se da je svedenija verzija Windowsa 10 dizajnirana kako bi osigurala da tableti i laptopovi, sa manje skladišnog prostora, mogu da instaliraju Windows 10 ažuriranja sa novim funkcijama.

Pored ovoga, Redstone 5 preview ukazuje i na API-je (Aplikacioni programski interfejs) koji su povezani sa telefonima, a podržavaju funkcije poput poziva, blokiranja zadržanih brojeva, video pozivanja, podrške za Bluetooth slušalice i „speakerphone“ mod.

„Windows 10 Lean“, koji je uključen u ovaj prikaz, je bagovit i trebalo bi imati na umu da je još uvek u razvoju. Za sada nije sigurno šta Microsoft planira da uradi sa ovom verzijom Windowsa u budućnosti, ali se nadamo da će dobro funkcionisati na malim hard diskovimaA.