5G MREŽA STIŽE U SRBIJU Korona je usporila proces uvođenja, ali se sada zna kada će krenuti sa radom!

Aukcija za spektar 5G u Srbiji biće odložena zbog epidemije koronavirusa i verovatno će biti održana u prvom kvartalu 2021, kažu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

5g mreža
5g mreža, Foto: Tanjug / AP

Pomoćnica ministra Irini Reljin izjavila je da se mobilni operateri već obraćaju Ministarstvu da se obavi prodaja spektra za nove servise.

Navela je da je mrežom 4G pokriveno 98% populacije u Srbiji, da većina servisa može da bude pokrivena tom tehnologijom, ali da se u slučaju prodaje spektra proširuje mreža i radi na uvođenju noviteta.

5g mreža
5g mreža, Foto: Tanjug / AP

Dodaje da 4G spada u relativno stare tehnologije, te da se očekuje da će biti raspisana aukcija za 5G, koja je prvobitno planirana do kraja 2020.

- Da bi održali kvalitet mobilne usluge operaterima je potrebno još spektra, onda je logično da se uvodi nova tehnologija -objasnila je ona.

Svuda u svetu, kako kaže, beleži se neverovatno veliki nalet uvođenja 5G mreže, a negde je ona odavno razvijena, poput Južne Koreje, dok Holandija, Švajcarska, Francuska, SAD i Slovenija proširuju mrežu.

5g mreža
5g mreža, Foto: Tanjug / AP

- Japan je napravio strategiju za uvođenje 6G. Do kraja 2030. ta zemlja će imati 6G na celoj svojoj teritoriji - navela je Reljin.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi