Aplikacija FaceApp
Alo.rs
Aplikacija FaceApp

Alo.rs

* FaceApp aplikacija

* IT stručnjaci upozoravaju

*Krađa identiteta

Aplikacija FaceApp postala je za kratko vreme popularna u celom svetu. Ubrzo je pokrenut FaceApp izazov jer svi žele da vide kako će izgledati kad ostare. 

Međutim, eksperti upozoravaju da korištenje ove aplikacije nije preporučljivo iz više razloga.

Kao i sve druge viralne aplikacije FaceApp je našla način da zainteresuje korisnike širom planete. Ovo je drugi put da je ova aplikacija popularna u svetu, prvi put je svet osvojila 2017. godine kada je instalirana 80 miliona puta.

Aplikacija koristi nekoliko filtera kako bi "postarala" vaš selfie i prikazala vam kako ćete izgledati kada budete stariji. Osim ovog, aplikacija ima još nekoliko efekata koji nisu doživele toliku popularnost kao efekti za starenje.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Nakon što korisnici naprave fotografije na ovoj aplikaciji dijele ih na društvenim mrežama i tako pozivaju i svoje prijatelje da se pridruže viralnom izazovu.

Međutim, eksperti smatraju da nije preporučljivo praviti selfie za ovu aplikaciju. Naime, FaceApp je stvoren u Rusiji, preciznije u Sankt Petersburgu. Čovek koji je napravio ovu aplikaciju je Jaroslav Gončanov, bivši radnik firme Yandex, piše popularmechanics.com.

FaceApp

Alo.rs

FaceApp, Foto: Alo.rs

 

"Postoji velika mogućnost da su ovakve aplikacije kreirane kako biste im vi odali što je više  informacija o sebi, a da to i ne znate. Vi im doslovno dajete kvalitetne i izoštrene fotografije vašeg lica. Kada to ukombinuju s vašim imenom, prezimenom i ostalim detaljima koje takođe dobijaju kroz aplikaciju - sve to mogu koristiti bilo kada i bilo gde", upozorava Mark Boudria, potpredsednik kompanije Hypergiant.

On dodaje da bi za usavršavanje profila o vama bilo potrebno prelistati nekoliko vaših profila na mrežama poput Fejsbuka, Instagrama ili LinkedIna te upotpuniti celu priču. Eksperti upozoravaju da bi ovakve stvari mogle stvoriti dodatne komplikacije prilikom glasanja na mnogim političkim izborima.