VELIKI BRAT NAS POSMATRA Gugl prati svaki naš korak, u svakom trenutku zna gde smo, a evo i kako!

Gugl prati kretanje svojih korisnika, čak i ako oni eksplicitno naglase da to ne žele, pokazalo je istraživanje američke agencije AP.

Šetnja Beograd ulica ljudi
Gugl u svakom trenutku zna gde se nalazimo, Foto: Profimedia

Kako navodi AP mnogi Guglovi servisi na androidima ili ajfonu beleže podatke o vašoj lokaciji, čak i kad korisnik na podešavanjima namesti da ne želi tu opciju, što su potvrdili i istraživači sa Prinstona.

 

U većini slučajeva, Gugl unapred traži dozvolu da koristi vašu lokaciju. Na primer, aplikacija Google Maps će vas podsetiti da dozvolite pristup vašoj lokaciji ako je koristite za navigaciju i ukoliko je duže vreme koristite na taj način, pokazaće istoriju vašeg kretanja u vremenskoj liniji.

Sleteli u kanal, Nikola (18) se udavio u mulju, dva drugara uspela da se izvuku

Takvo memorisanje dnevnog kretanja nosi sa sobom rizike po pitanju privatnosti, a policija ga često koristi da bi odredila lokaciju osumnjičenih.

 

Gugl zato omogućava i da se „istorija lokacije“ isključi, uz napomenu da će na taj način kompaniji biti onemogućeno da pamti gde je korisnik bio.

Srbi hrle u ovu CRKVU PUNU ZMIJA, maze ih i mole se sa njima!

Međutim, to nije tačno, navodi AP, jer čak i ako je ta opcija isključena, pojedine aplikacije Gugla skladište lokacije bez pitanja korisnika.

Na primer, Gugl skuplja informacije o korisnikovoj lokaciji kad otvori aplikaciju sa mapama. Takođe, automatsko ažuriranje podataka o vremenu na androidu precizno pokazuje gde se korisnik nalazi, a i pojedine pretrage koja nemaju nikakve veze sa lokacijom precizno pokazuju gde se korisnik nalazi, bukvalno u kvadratni metar, i beleže tu lokaciju na korisnikovom nalogu na Guglu.

Ovakva uzurpacija privatnosti pogađa oko dve milijarde korisnika uređaja koje pokreće guglov operativni softver „android“, kao i oko stotine miliona korisnika ajfona koji se oslanjanju na guglove mape i pretragu.

Gugl, kompjuter
Gugl, kompjuter, Foto: Profimedia.rs

Čuvanje podataka o lokaciji ukoliko to korisnik ne želi pogresno je, kaže Dzonatan Mejer, kompjuterski naučnik sa Prinstona.

Raskinuli Adem Ljajić i Sofija Milošević, evo zašto je iznenada PUKLA LJUBAV!

„Ako ćete korisnicima omogućiti da isključe opciju ''istorija lokacija'', onda bi to trebalo da bude isključeno na svim aplikacijama na kojima se takvi podaci mogu prikupiti“, kaže Mejer za AP.

Gugl, međutim, navodi da koristi lokaciju kako bi unapredi svakodnevni život korisnika, ali i da pruža jasne opise svih alata, koje korisnici lako mogu da uključe ili isključe, te da izbrišu istoriju.

Da bi Gugl prestao da čuva lokacije, navode iz kompanije, korisnici mogu da isključe „Web and App Acitvity“ podešavanje, koje beleži različite informacije iz guglovih aplikacija i vebsajtova na Gugl nalog.

To bi onemogućilo da se bilo koja aktivnost čuva na gugl nalogu.

 

Ali, ukoliko ostavite tu aplikaciju uključenu, a isključite „istoriju lokacija“, to će samo spreciti Gugl da vaše kretanje beleži na vremenskoj liniji, ali ne i skladištenje na drugim mestima.

Lokacije mogu biti ručno izbrisane, ali jedna po jedna, osim ako ne želite da izbrišete sve aktivnosti.

Kritičari navode da Guglovo insistiranje na praćenju lokacija korisnika zapravo proističe iz želje da povećaju prihode od oglašavanja.

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE

Povezane vesti

 • Korisnik: krle
  14/08/2018 - 22:52
  ma ajde, sto.puta bih se izgubio.u inostranstvu da nije google maps-a, nemam nista protiv da prate a ako iskljucis net i lokaciju nema sanse .
  • mape @krle
   16/08/2018 - 22:24
   Krle,ne postoje samo gugl mape,koje da bi radile moraju da imaju pristup internetu.Jedna od najboljih besplatnih navigacija HereWeGo,instaliras softver,preuzmes mapu Drzave koja ti je potrebna,a imas ceo svet.Na kraju preuzmes glas,na kojem jeziku ce ti pricati "navigacija"imas sve glasove koji postoje.Sve radi vrhunski,pouzdano,tacno i jos BESPLATNO.Ne treba nikakav internet i uzivas.Mislim ako hoces,ako neces ti i dalje gugl mape.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi