REŠAVAMO VEČITU DILEMU Gasiti komp noću ili ne?

Ovo je pitanje koje mnogi korisnici često postavljaju sebi. Pravi odgovor zavisi od toga kako i za šta koristite kompjuter.

komp
 Foto: shutterstock

Ovo je pitanje koje mnogi korisnici često postavljaju sebi. Pravi odgovor zavisi od toga kako i za šta koristite kompjuter. Mnogi misle da računar ne treba isključivati noću i da često uključivanje i isključivanje može da ga pokvari, ali, sa druge strane, i neprestano korišćenje će imati sličan efekat.

 

Postoji niz argumenata i za gašenje i za negašenje kompa, a mi vam otkrivamo koji su.

Razlozi za negašenje

Ukoliko ste priključeni na određenu mrežu, a administrator mreže radi bekapove tokom noći ili nadograđuje programe. Zatim, ako vam komp treba za posao od kuće i želite da završite što više obaveza u što kraćem vremenu, na primer da odštampate veliki broja strana - ostavite ga da štampa. Dodatni argument da se računar ne gasi jeste da često gašenje na neki način uzrokuje stres, pa ga treba ostaviti da radi.
Međutim, recimo to ovako, kada ne gledate TV - isključite ga, ne stoji vam upaljen po celu noć, a računar i TV imaju dosta zajedničkih komponenti. Da li je neko primetio da mu se TV pokvario zbog čestog paljenja i gašenja?

PAMETNO UREDITE OFIS Šta nam je potrebno od kompjuterske opreme za kancelariju?

Biznismen Poslovni čovek Kompjuter
 Foto: Shutterstock

Razlozi za gašenje

Razlog zbog kojeg bi trebalo da gasimo računar kada ga ne koristimo, između ostalog, jeste što je gašenje računara ekonomično. Recimo da ga koristite četiri sata svakodnevno, ostalih 20 sati kada ne koristite računar on troši struju i to je čisti gubitak energije i novca. Pojedini IT stručnjaci kažu da tokom noći uvek treba isključivati kompjuter jer je dokazano da računari koji se isključuju tokom noći imaju manje smrzavanja, grešaka i padova.

Ono oko čega se svi stručnjaci slažu jeste da kompjuter nikad ne treba isključivati na tipci procesora bez prethodnog isključivanja softvera na dugme „turn off“ (isključi), koje se nalazi na start ikonici u donjem levom uglu. Nikada ne bi trebalo prekidati faze uključivanja ili isključivanja, bez obzira na to da li vam se čini da dugo traje, jer tako produžavate vek trajanja svog računara.

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi