Mobilni fejsbuk facebook aplikacija
EPA/Sascha Steinbach
Mobilni fejsbuk facebook aplikacija

EPA/Sascha Steinbach

Mobilni fejsbuk facebook aplikacija, Foto: EPA/Sascha Steinbach

Veliki broj aplikacija koristi lične podatke korisnika, kao što su kontakata iz imenika telefona ili lokacija na kojoj se nalazite, da bi mogle da im pruže bolje korisničko iskustvo, prilagođeno baš vama i vašim navikama.

Facebook, naravno, tu nije nikakav izuzetak. Ta društvena mreža podatke prikupljene od korisnika koristi za ciljano oglašavanje, ali i u druge svrhe. Pogotovo kada su informacije o trenutnoj lokaciji korisnika u pitanju.

Šta, međutim, ako korisnik to uopšte ne želi? Šta da radi ako želi da toj društvenoj mreži i drugim aplikacijama uskrati podatke o svojoj lokaciji?

Kada su uređaji sa Android operativnim sistemom u pitanju, praćenje lokacije od strane Facebooka može da se onesposobi na sledeći način:

- Otvorite Facebook aplikaciju na Android uređaju
- Otvorite meni za navigaciju (tri linije u gornjem levom uglu ekrana)
- Izaberite Settings & Privacy i pojaviće se padajući meni
- Zatim izaberite Settings
- Skrolujte do Location, pa odaberite tu opciju
- Izaberite Location Access, pa zatim potražite Location Services i Background Location.

Ukoliko želite da isključite samo Background Location (praćenje lokacije i kada ne koristite aplikaciju), ali ne i sve usluge u vezi sa vašom lokacijom, to možete uraditi pomeranjem klizača.

A ako želite da isključite praćene lokacije za sve postavke unutar Facebook aplikacije, otvorite Location Services pa skrolujte do Permissions.

Pomerite zeleni klizač uz Location i isključite tu opciju.