Apple
Shuterstoock/Hadrian
Apple

Shuterstoock/Hadrian

Apple, Foto: Shuterstoock/Hadrian

Kompanija Apple je predstavila tri nova Mac kompjutera koje pokreće potpuno novi M1 procesor.

Radi se o Macu mini, MacBooku Air i MacBooku Pro, uređajima koji su dobili Appleove M1 procesore, a ne tradicionalne Intelove.

Novi procesor nudi bolje performanse, ali ima jedno ograničenje, memoriju. Apple poručuje da kupci koji žele da kupe novi mac s više od 16 GB RAM-a moraju da odaberu stariji model s Intelovim procesorom. Zasad M1 procesor ne može podržati toliku memoriju.

Ova činjenica bi mogla da razočara neke profesionalne korisnike koji žele da kupe nove Appleove laptope ili novi Mac mini, jer samo modeli bazirani na Intelovoj tehnologiji mogu podržati 32 GB RAM-a. Nešto slično se dogodilo i pre četiri godine u slučaju MacBooka Pro, kada je Apple ograničio memoriju kako bi sačuvao trajnost baterije.

MacBook Air košta 999 dolara u SAD, ima sličan dizajn kao i prethodni model, ali ne poseduje ventilator, zbog čega radi tiše. Dobio je bolju web kameru, unapređeni 13-inčni ekran te se “budi” u trenutku kao i iPhone.

M1 čini MacBook Air 3,5 puta bržim, omogućava 5 puta brže grafičke performanse i trajanje baterije do 15 sati u slučaju surfovanja internetom, odnosno 18 sati gledanja videa. To znači da baterija traje šest sati duže u odnosu na stari model.

Apple je M1 procesor ugradio i u 13-inčni MacBook Pro koji u SAD košta 1.299 dolara. Ovaj snažniji model ima ventilator zbog boljih performansi, brži je 2,8 puta, ima 5 puta bolje grafičke performanse i dugotrajniju bateriju. Moguće je 17 sati surfovati internetom ili 20 sati gledati videosadržaj s jednim punjenjem baterije.

Kompaktni desktop kompjuter Mac mini je takođe dobio verziju s M1 procesorom, a njegova cena u SAD iznosi 699 dolara, što znači da je jeftiniji od prethodnog. Takođe ima ventilator i brži je tri puta, dok su grafičke perfomanse bolje do šest puta.

Sva tri nova Mac kompjutera biće dostupna u prodaji od 17. novembra.

Pročitajte još:

Tagovi