baterija
shutterstock
baterija

shutterstock

 Foto: shutterstock

Baterija na vašem laptopu vremenom slabi i posle nekog vremena primetićete da kraće traje nego kad ste kupili računar, ali malo ko zna kada je pravo vreme za zamenu. Zato, u novijim operativnim sistemima možete pročitati izveštaj o korišćenju baterije. Tu funkciju ćete pronaći u meniju kada ukucate „command prompt“ i upišete „batteryreport“.

Prateći korake koji vam se ponude, kreiraćete HTML datoteku i detaljno pročitati koliko vam je baterija vremenom oslabila. Funkcija koja postoji u Windowsu uporediće trenutni kapacitet baterije sa početnim, pa ćete moći da vidite koliko baterija dobro radi. Ako je trenutno izmereni kapacitet mnogo manji od početnog, vreme je za novu bateriju.

Kod novijih modela laptopova možete sami da odstranite i zamenite bateriju, dok vam mnogi stariji modeli ne pružaju tu opciju. Nekad može da se dogoditi da cena zamene baterije premašuje trenutnu vrednost laptopa, pa zapravo nije isplativa.
Važno je da znate i da ostavljanje laptopa uključenog u struju i upaljenog može uzrokovati brže propadanje baterije. Neki modeli vam nude način rada uštede baterije kada se računar napuni do postavljenog postotka i ne više od toga, čak i ako je laptop uključen u struju.

Tagovi