Pametni sat
Shutterstock
Pametni sat

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Donosimo vam savete kako da izaberete najbolji i na šta da obratite pažnju pri kupovini pametnog sata.

Šta je to uopšte?

To su mali računari koji se uglavnom uparuju s pametnim telefonima putem blututa ili bežične veze i na vašoj ruci vas obaveštavaju o dolaznim pozivima, porukama, društvenim mrežama...
Naravno, uz sve navedeno, on je primarno ono što mu i sam naziv kaže - sat. Pojedine naprednije verzije mogu poslužiti i kao fitnes narukvica - mere pređenu udaljenost, brzinu, kalorije i slično. Osim toga, pametni satovi su sve češće i odlični modni dodaci, a razvili su se do te mere da ih možete nositi i na najsvečanije događaje.

Operativni sistem

Većina pametnih satova služi kao dodatak vašem pametnom telefonu i zato će njegov izbor najviše zavisiti od telefona koji posedujete. Na primer, „epl voč“ radi samo s „ajfonom“, tako da ako vaš izbor padne na njega, znajte da morate posedovati „ajfon“.
S druge strane, „android voč“ kompatibilan je s većinom „android“ smartfona, ali i s „ajfonima“, pitanje je samo s kojim modelima. Zato pre kupovine prvo proverite da li je pametni sat koji ste izabrali kompatibilan s pametnim telefonom kojeg posedujete. Proverite koju verziju operativnog sistema podržava pametni sat kako ne biste kupili nešto što nećete moći koristiti.

Primanje obaveštenja

Pametni satovi se razlikuju prema načinu primanja obaveštenja. Neki satovi samo imaju alarm kojim vas upozoravaju da proverite svoj smartfon da biste pročitali poruke, dok oni napredniji omogućavaju čitanje celih poruka i slično. Osim toga, neki pametni satovi nude mogućnost i odgovaranja na pozive ili poruke.

Ekran

Ekran je najvažniji deo pametnog sata. Većina pametnih satova koristi LCD ekran ili OLED, AMOLED ekrane u boji. Međutim, bogatstvo boja dolazi nauštrb baterije, pa tako neki pametni satovi mogu izdržati maksimalno dva dana rada.
Najbitnija stvar je da proverite prikazuje li sat vreme i dok ekran nije upaljen. Mnogi satovi odlaze u „mod spavanja“, kada se ne koriste, ali tada prestaju i da prikazuju vreme i postaju „beskorisni“.
Postoje i crno-beli ekrani koji su rađeni upravo za duže trajanje baterije, a većina njih koristi ekran sličan e-čitaču, koji im omogućuje lakše korišćenje na suncu smanjivanjem odsjaja, ali i smanjenu potrošnju baterije.

Na dodir ili ne

Većinom pametnih satova možete upravljati na jedan od dva načina:
- ekranom na dodir
- posebnim dugmićima na satu
Na vama je da odlučite šta vam je bolje i jednostavnije. Ali razmislite kako je vrlo teško pogoditi male ikonice na satu, posebno za one s debljim prstima. Najnoviji modeli poseduju obe opcije i to se čini kao najbolje rešenje.

Dodatne funkcije

Neki pametni satovi u sebi imaju ugrađeni Wi-Fi ili čak i 3G/LTE mrežu, pa njih možete koristiti i bez svog mobilnog telefona. No, takvi su satovi skuplji i još brže troše bateriju, pa se nemojte čuditi ako će ona trajati manje od jednog dana. Na poslednjem mestu od dodatnih funkcija nalaze se glasovne naredbe.