Aliexpres
Printscreen/ Youtube
Aliexpres

Printscreen/ Youtube

Aliexpres, Foto: Printscreen/ Youtube

Iz udruženja Efektiva navode da je do ovoga došlo zbog masovnih krađa takozvanih pošiljki malih vrednosti, na putu ka kupcu u Srbiji, zbog čega su kineski prodavci ustanovili da im se više ne isplati da srpskim kupcima jeftino šalju robu.

Kupac ima rok od 60 + 15 dana da uloži prigovor ili potvrdi da je sve u redu. Tek tada , novac ide  proizvođaču.

Problem su napravile krađe takozvanih "pošiljki malih vrednsti" kojih je po pravilu i bilo najviše. Takve pošiljke su se temeljno pratile samo dok nisu napustile Kinu , nakon toga biste samo mogli da dobijete obaveštenje da je "pošiljka napustila zemlju porekla".

Paket Paketi Pošta Poštanska pošiljka

Shutterstock

Poštanska pošiljka, Foto: Shutterstock

Krađe su se dešavala na čitavom putu ka kupcu , bez pravila, te su kupci masovno pokretali sporove protiv "Aliexpresa" zbog neisporučene robe. Praksa u "Aliexpresu" je da se uvek presudi u korist kupca a na štetu prodavca. Sve ovo uzrokovalo je da su proizvođači izračunali da im se ne isplati da daju besplatnu ili jeftinu poštarinu za naše kupce.

Trenutno ćete jeftine poštarine naći samo na artiklima čija vrednost ne premašuje 4,99 dolara, jer su kineski trgvci izračunali da je to prag štete koji mogu da podnesu.

Pročitajte još:

Komentari (3)

Pop

26.07.2020 09:36

Нека се у пошти потруде да се пошиљке које стижу из иностранства не краду јер је узело маха јер и коверте које стижу из иностранства цепају да виде садржај.

Bedi

30.07.2020 03:02

Nažalost, najveći broj tih pošiljki nestaje u Srbiji, jer nije tačno da se one prate samo dok ne napuste Kinu. Za veći broj pošiljki koji mi je nestao može najdirektnije da se utvrdi da su ušle u Srbiju, ali tu nastaje problem o kojem očigledno ne znate gotovo ništa. Naime nadležni JP Pošta Srbije su napravili kardinalni promašaj koji omogućava da one nestaju u Srbiji jer je nekome u Pošti palo na pamet da ih kršenjem međ.obaveza i naših propisa proglase pošiljkama koje se ne prate, što je laž!

PD

30.07.2020 13:11

Da je sve kao u članku, onda bi za sve zemlje (iz regiona) bili isti i kriterijumi pri naručivanju. Ali nije tako. Ako napravite probu i postavite opciju za isporuku u Hrvatsku, Sloveniju, Rumuniju, Grčku ... dobićete sve one uslove koji su redovno postojali i pre pandemije. Ergo, problem je do Srbije, a ne Aliexpress-a, ili avio prevoznika.