MALO KO JE ZNAO Ako imate telefon sa 4G internetom, U VELIKOM STE PROBLEMU!

Praktično svi koji korist einternet na svom telefonu su u opasnosti

Mobilni telefon, poruke, sms, kuckanje
Mobilni telefon, poruke, sms, kuckanje, Foto: Profimedia

Upravo otkriveni propusti u bezbednosti 4G i predstojećim 5G mrežama mogu biti iskorišćeni da se presretnu telefonski pozivi i prati lokacija mobilnog telefona.

Istraživači su otkrili čak tri vrste napada koje utiču na najrasprostranjeniju i najkorišćeniju mrežnu tehnologiju, ali na na njenog naslednika - 5G mrežu.

 

Očekuje se da će 5G doneti mnogo veće brzine interneta na mobilnim telefonima, ali i veću bezbednost.

Međutim, čini se da su stvari malo drugčije.

Istraživači su otkrili čak tri vrste napada koji se mogu izvesti preko 4G i 5G mreža.

Prvi napad, nazvan Torpedo, koristi slabost u protokolu koji se koristi kaok bi se telefon obavestio o dolazećem pozivu ili poruci pre nego što oni stignu.

 

Više poziva napravljenih u kratkom vremenskom roku mogu da obližnjem napadaču otkriju lokaciju uređaja i omoguće mu da pošalje lažne poruke kako bi izvršio napad na telefon takozvanim DoS napadom.

Ove podatke potvrdili su i istraživači sa Pardju i Ajova univerziteta koji dodaju da Torpedo napad otvara prostor za još dve vrste napada.

 

Moguće je da napadači dođu di ISMI-ja, jedinstvenog broja koji identifikuje uređaj GSM pretplatnika, a potom može da se koristi i treća vrsta napada pod nazivom Piercer koji omogućava praćenje telefona.

I, kako istraživači tvrde, sva tri napada su stvarna i testirana.

Povezane vesti

 • Korisnik: Gro
  01/03/2019 - 20:48
  Vecina gradjana se brine da im ne stigne veliki racun, a ne da li ce neko da ih hakuje. 4G telefoni koriste internet cak iako iskljucite prenos podataka ( obicno prilikom kacenja na mrezu) . To je jako mala kolicina, ali ako ste u romingu moze doci do problema.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi