KVARTET ZVEZDA PREDVODI EUROBASKET Ko će doneti medalju svojoj zemlji?
EPA/Tanjug/AP/Marko Metlaš/Alo

 

Košarkaška groznica trese Evropu. Najveće evropsko takmičenje polako kreće, a prema nekim očekivanjima ispred nas je najneizvesniji turnir u poslednjih ko zna koliko godina. Svakako, kao i uvek, određene reprezentacije su se iskristalisale kao favoriti, ali može se reći da ćemo na turniru imati veliki broj sjajnih igrača. Tim povodom odlučili smo da predstavimo četiri najbolja igrača predstojećeg EP, te predvodnike svojih reprezentacija.

1. NIKOLA JOKIĆ

KVARTET ZVEZDA PREDVODI EUROBASKET Ko će doneti medalju svojoj zemlji?

Foto: KSS

 

 

Nevezano za to što će Jokić biti alfa i omega naše reprezentacije, teško da postoji bolji igrač na turniru od njega. Svoju nadmoć pokazao je u direktnim mečevima protiv brojnih NBA zvezda, a šlag na tortu bile su utakmice protiv Grčke i Turske. Protiv braće Adetokumbo i društva popularni Džoker je postigao 29 poena, uhvatio osam skokova i podelio šest asistencija. Krcata "Štark Arena" i Jokić su postali jedno, a euforija pred takmičenje je porasla. Dvostruki MVP je klasu dokazao i u Istanbulu, gde je postigao 24 poena i imao 10 skokova. Pobedama protiv ove dve reprezentacije Jokić je doveo Srbiju u znatno bolju poziciju u odnosu na sam početak kvalifikacionog ciklusa. Jasno je da selektor Pešić igru bazira na sjajnom centru, te da će on i Vasa Micić biti udarne igle reprezentacije, uz doprinos igrača poput Lučića, Kalinića, Gudurića, Milutinova i drugih. Ukoliko ostatak ekipe uspe da se podredi srpskom centru i donekle iskopira sistem igre iz Nagetsa, nema sumnje da će Srbija biti favorit za zlatnu medalju. Nadamo se da će naši reprezentativci uspeti u tome, iako će biti lišeni pomoći Bogdana Bogdanovića. 

2. JANIS ADETOKUMBO

KVARTET ZVEZDA PREDVODI EUROBASKET Ko će doneti medalju svojoj zemlji?

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

Grčka zver. Ne treba previše reči da se opiše ono što Janis Adetokumbo radi na terenu. Sjajan atleticizam, koji prvenstveno odlično koristi, omogućili su Janisu da bude dominantan na svetskom, a ne samo evropskom nivou. Iako je Grčka poražena u Beogradu, navijači su mogli da uživaju u neverovatnoj partiji prve zvezde Milvoki Baksa. Adetokumbo je postigao 40 poena, čemu je dodao osam skokova i šest asistencija. Ništa slabiji meč Janis nije odigrao ni protiv Belgije, gde je pored njegovog imena stajalo 26 poena i sedam skokova u relativno laganom ritmu. "Greek Freek" je nesumnjivo lider ekipe, ali sama reprezentacija Grčke ima mnoštvo sjajnih imena. Pored Janisa i ostatka porodice Adetokumbo, ekipu će činiti dugogodišnji evroligaški igrači poput Joanisa Papapetrua, Kostasa Slukasa, Nika Kalatesa, a u ekipu se vraća i Papajanis. 

3. LUKA DONČIĆ

KVARTET ZVEZDA PREDVODI EUROBASKET Ko će doneti medalju svojoj zemlji?

AP/Tony Gutierrez

 

Branilac zlata mora da se nađe na ovoj listi, a ko drugi da predstavlja naše komšije mimo zvezde Maveriksa. Luka Dončić je rame uz rame sa dvojcem sa vrha. Sjajni Luka dominira od ulaska u seniorsku košarku. Prvo Real, a kasnije Dalas, svi redom su se klanjali neverovatnom Slovencu. Da u njemu Slovenija ima apsolutnog lidera, a Eurobasket svoju zvezdu, jasno je bilo i nakon ovih mečeva za nama. Dončić je protiv Estonije postigao 25 poena, podelio osam asistencija i uhvatio 11 skokova. Naši navijači su u njegove kvalitete mogli da se uvere u direktnom okršaju Slovenije i naše reprezentacije. Zvezda Dalasa je tada postigla 34 poena, a tome je dodao i šest skokova i devet asistencija. Poslednji Eurobasket prošao je u duhu dua Dončić - Dragić, a videćemo da li će sjajni Slovenci uspeti da odbrane tron, iako je konkurencija nikada jača.

4. RUDI GOBER

KVARTET ZVEZDA PREDVODI EUROBASKET Ko će doneti medalju svojoj zemlji?

EPA-EFE/CJ GUNTHER

 

Francuski toranj je spreman za iskorak. Trostruki ol - star i isto toliko puta defanzivac godine predvodnik je generacije Francuza koja pretenduje na sami vrh. Mnoštvo kvalitetnih igrača, pogotovo iz NBA i Evrolige, ali njihov lider je novi član Minesota Timbervulfsa. Čovek koji je bio vezivno tkivo plej - of Jute pokušaće da donese zlato Francuzima, koji deluju nikada jače. Vensan Kole je više puta isticao koliko mu je Gober važan, te da od njega očekuje najviše. Na osnovu pripremnih mečeva deluje da će Gober doneti ono što se od njega i očekuje. Sjajna odbrana, skok i završavanje oko obruča su ono što on donosi na elitnom nivou. Na njemu je da opravda očekivanja i da povede "Trikolore" ka tronu.

Nema sumnje da je pomenuti kvartet samo deo zvezda koji će učestvovati na turniru. Videćemo da li će neko od njih uspeti da opravda ulogu koju nosi, te ulogu favorita koju nose njihove reprezentacije. U svakom slučaju, pred nama je verovatno najneizvesniji turnir u poslednjih nekoliko godina, a nadamo se da će se na tronu na kraju naći naša reprezentacija. 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading