MASOVNI SAJBER NAPAD NA CRNU GORU Ugroženi serveri Vlade, Podgorica optužuje Rusiju
Shutterstock/New Africa

Ministar javne uprave Crne Gore Maraš Dukaj kazao je da je Crna Gora od kasno sinoć izložena novoj seriji organizovanih sajber napada na Vladinu informatičku infrastrukturu.

Iz ambasade SAD u Podgorici upozoravaju da napad može uključivati poremećaje u javnom komunalnom sektoru, transportu i sektoru telekomunikacija.

NATO je upoznat sa izveštajima i spreman je da pomogne, a Agencija za nacionalnu bezbednost tvrdi da su napad koordinisale ruske službe, prenosi RTCG.

Elektrane prebačene na manualno upravljanje

Agencija za nacionalnu bezbednost navodi da takav sajber napad nije zabeležen nigde drugde i da postoji bojazan da vrhunac još nije dostignut i dodaje da bi na meti mogla da bude sva "kritična infrastruktura"- elektroprenosni sistem, vodovodi..

Primarna meta je struktura državnih organa, a Maraš ističe da su stručnjaci resora na čijem je čelu pravovremeno preduzeli odbrambene mere.

"Iako su trenutno iz bezbednosnih razloga određeni servisi privremeno isključeni, sigurnost naloga građana i privrednih subjekata ni njihovi podaci nisu ni na koji način ugroženi. Crna Gora je o detaljima napada, koji su umnogome nalik onima 2015. i 2016, informisala saveznike", napisao je Dukaj na Tviteru.

Predsednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović ocenio je da su najnoviji sajber napadi na Vladine servere politički motivisani, rekavši da se radi o veoma ozbiljnim napadima. 

"To je jako ozbiljna stvar, i ovo je jako ozbiljan napad. Pratimo situaciju, uključena je i Agencija za nacionalnu bezbjednost, Uprava policije, Ministarstvo odbrane. Radi se po mom sudu o politički motivisanom napadu", kazao je Abazović novinarima nakon sastanka sa predstavnicima EPCG i radnicima Željezare. 

MASOVNI SAJBER NAPAD NA CRNU GORU Ugroženi serveri Vlade, Podgorica optužuje Rusiju

Foto: Pixabay

 

 

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) prebacila je elektrane na manuelni sistem upravljanja.

Tu odluku, kako je saopšteno, doneo je predsednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović nakon razgovora sa direktorom Agencije za nacionalnu bezbednost Savom Kenterom.

NATO je upoznat sa izveštajima o sajber napadima u Crnoj Gori i spreman je da pomogne crnogorskim vlastima, saopšteno je za Glas Amerike iz Alijanse, povodom učestalih hakerskih napada na informatičku strukturu Vlade.

"NATO je važna platforma za konsultacije među saveznicima, uključujući i razmenu informacija o zlonamernim sajber aktivnostima. Videli smo izveštaje o sajber napadima na servere crnogorske vlade. Naši eksperti su u kontaktu sa crnogorskim vlastima i spremni smo da im pružimo podršku ako je to potrebno", naveo je neimenovani zvaničnik NATO-a.

Ocenio je da se u sajber prostoru svakodnevno vode borbe.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori upozorila je na to da je u toj državi u toku "uporni i kontinuirani" sajber napad.

"Napad može uključivati poremećaje u javnom komunalnom sektoru, transportu (uključujući granične prelaze i aerodrom) i sektoru telekomunikacija", navodi se u upozorenju Ambasade SAD.

Preporučuju da građani budu "svesni svog okruženja", te da pregledaju lične bezbednosne stavke, kao i da imaju ažurne i lako dostupne putne isprave.

"Ograničite kretanje i putovanja do potrepština. Pratite lokalne medije za ažuriranja", neke su od preporuka američke ambasade.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading